Ο Γιώργος Κιμούλης διασκευάζει και σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, «Επικίνδυνες σχέσεις», αναλαμβάνοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλμα.
Ο Γιώργος Κιμούλης διασκευάζει και σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, «Επικίνδυνες σχέσεις», αναλαμβάνοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλμα.
«Έργο εξοργιστικής ανηθικότητας»
Το μυθιστόρημα «Επικίνδυνες σχέσεις» εκδόθηκε στο Παρίσι, το 1782, και αντιμετωπίστηκε ως σκάνδαλο, χαρακτηριζόμενο ως «έργο εξοργιστικής ανηθικότητας». Παρόλα αυτά, η πρώτη του έκδοση εξαντλήθηκε σε μερικές μέρες και ένα αντίτυπο, χωρίς τίτλο στο εξώφυλλο, βρέθηκε στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέτας. Το επιστολικό αυτό έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη και έχει υπότιτλο «Επιστολές που συλλέγονται από μία κοινωνία και δημοσιεύονται για τη διδασκαλία κάποιων άλλων κοινωνιών».
Το επιστολικό μυθιστόρημα κατείχε εξέχουσα θέση στη λογοτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα και ήταν ο προάγγελος της ανάπτυξης, που γνώρισε η αυτοβιογραφία και το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Είναι η ανταλλαγή επιστολών, αρχικά ανάμεσα σε εραστές, και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εξωστρέφεια, την κοινωνικότητα και τον αυθορμητισμό του Διαφωτισμού. Η αλληλογραφία προσφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.
Εκλεπτυσμένη διασκέδαση θανατηφόρας αποπλάνησης
Στις «Επικίνδυνες σχέσεις», δύο πρώην εραστές, η μαρκησία Μερτέιγ και ο υποκόμης Βαλμόν, για να διασκεδάσουν τη βαρετή ζωή τους, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο ερωτικό παιχνίδι, με στόχο τη χειραγώγηση και την αποπλάνηση των ανθρώπων. Η Μερτέιγ προκαλεί τον Βαλμόν να αποπλανήσει ένα πολύ νεαρό κορίτσι, ενώ αυτός, παράλληλα, ασχολείται με την κατάκτηση μίας παντρεμένης κυρίας. Στο τέλος, τα επιλεγμένα ανθρώπινα πιόνια τους, δυστυχώς, ανταποκρίνονται, αλλά οι συνέπειες αποδεικνύονται πιο σοβαρές και θανατηφόρες από ό,τι οι ίδιοι οι παίκτες είχαν προβλέψει.
Με πολλές κινηματογραφικές μεταφορές
Το μυθιστόρημα του Λακλό ενέπνευσε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Ροζέ Βαντίμ (1959), το ομότιτλο, επίσης, έργο του Στίβεν Φρίαρς (1988), με τον Τζον Μάλκοβιτς στον ρόλο του Βαλμόν, το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές, το «Βαλμόν» του Μίλος Φόρμαν (1989), τα «Ερωτικά παιχνίδια» του Ρότζερ Καμπλ (1999), το «Wi - heom - han gyan - gye» του Jin ho Hur (2012) και άλλες.
Με τον πιο εγωιστικό και κυνικό τρόπο
Ο Γιώργος Κιμούλης τοποθετεί την παράσταση στην περίοδο της ανόδου του ναζισμού και, πιο συγκεκριμένα, στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ημερομηνία του εμπρησμού της Γερμανικής Βουλής, που ήταν σχεδιασμένος από τον Χίτλερ. Μέσα σε ένα ασφυκτικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό κλίμα, μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων της αστικής τάξης, με οδηγό ένα σχεδόν διαβολικό ζευγάρι, τον Βαλμόν και την Μερτέιγ, αδιαφορώντας εντελώς για τις πολιτικές συνθήκες, ζει με τον πιο απελεύθερο εγωιστικό και κυνικό τρόπο.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, σκηνικά - φωτισμοί: Pawel Dobrzycki, κοστούμια: Σοφία Νικολαϊδη. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Εβελίνα Παπούλια, Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μάρα Δαρμουσλή, Σπύρος Σαραφιανός, Λάμπρος Κτεναβός, Νάνσυ Μπούκλη.
Πληροφορίες
Θέατρο Άλμα: Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 - 17, Αθήνα (στάση Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ.: 210 5220100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:15, Σάββατο: 18:15 (λαϊκή απογευματινή) και 21:15 (βραδινή). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: πλατεία: 20 ευρώ, εξώστης: 18 ευρώ, Σάββατο: λαϊκή απογευματινή: πλατεία: 18 ευρώ, εξώστης: 16 ευρώ, βραδινή: πλατεία: 22 ευρώ, εξώστης: 20 ευρώ, μειωμένο για όλες τις παραστάσεις (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άνω των 65): 15 ευρώ, άνεργοι: 12 ευρώ. Διάθεση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου (17.00 - 21.30, εκτός Δευτέρας), καταστήματα Γερμανός, τηλεφωνικά: 210 8938250, ηλεκτρονικά: theatrikesskines.gr και tickethour.com.
naftemporiki.gr