Γιατί, μερικές φορές, πίστευα ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι αδύνατον να κάνεις πριν από το πρωινό....» είχε πει η Κόκκινη Βασίλισσα, γνωστή για τον ευέξαπτο χαρακτήρα της και την ευκολία της να καταδικάζει τους πάντες, στο έργο του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων». Το ίδιο πίστευαν και κάποιοι στις αγορές...γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Γιατί, μερικές φορές, πίστευα ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι αδύνατον να κάνεις πριν από το πρωινό....» είχε πει η Κόκκινη Βασίλισσα, γνωστή για τον ευέξαπτο χαρακτήρα της και την ευκολία της να καταδικάζει τους πάντες, στο έργο του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων». Το ίδιο πίστευαν και κάποιοι στις αγορές...
Το πρώτο και το πιο τρανταχτό είναι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους Financial Times. Από το σημείο λοιπόν αυτό ανοίγεται ξαφνικά ένας νέος χρηματοοικονομικός κόσμος, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο απίθανος.
Στην περίπτωση που η κάλπη έδειχνε Τραμπ, ειδικοί έκαναν λόγο για ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών - ορισμένοι μάλιστα προέβλεπαν πτώση μεγαλύτερη του 10% και στροφή στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού.
Όταν έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, οι μετοχές υποχώρησαν για να ανακάμψουν εν συνεχεία, ενώ η αρχική θετική στάση των επενδυτών σε ομόλογα και χρυσό αντιστράφηκε, με μεγάλες απώλειες.
Δύο ακόμη σενάρια ανετράπησαν. Το ένα αφορά τα επιτόκια, το άλλο τη δημοσιονομική πολιτική. Η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι η έντονη αστάθεια στις αγορές θα ανάγκαζε τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αλλάξει γραμμή και να αναστείλει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Η απουσία ενός τέτοιου δεδομένου ανοίγει τώρα τον δρόμο για νέα επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Το νέο επίσης κρίσιμο σημείο είναι η πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα συμπορευθεί απόλυτα με τον νέο πρόεδρο. Εκτεταμένες περικοπές εταιρικού φόρου και αύξηση των δαπανών σε προγράμματα υποδομών θα εξασφάλιζαν την έγκριση τoυ Κογκρέσου, που ελέγχεται πλέον ολόκληρο από τους Ρεπουμπλικανούς.
Και εάν η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πράγματι επεκτατική, τότε τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως άλλωστε και ο πληθωρισμός, εξέλιξη που θα ικανοποιούσε τις αγορές ενεργητικού. Το μόνο σίγουρο από αυτή την ανατροπή είναι ότι οι βεβαιότητες που καθησύχαζαν επενδυτές και χρηματοοικονομικούς αναλυτές από την εποχή της Θάτσερ και του Ρέιγκαν πλέον αμφισβητούνται.
Αυτό έχει να κάνει και με τη βαθιά δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις και το σημερινό status quo, ενώ ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κ. Τραμπ φαίνεται να προσθέτει ακόμη μία «στρώση» αβεβαιότητας.
Η αναζήτηση μίας νέας τάξης πραγμάτων από τους λαούς, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο, αναμφισβήτητα θα φέρει ανατροπές στις εδραιωμένες πολιτικές και ενδεχομένως να δείξει νέους δρόμους. Εάν θα είναι καλύτεροι ή χειρότεροι θα φανεί σύντομα...