Πριν από έξι μήνες, τότε που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια νίκη Τραμπ, Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιούσε, στη σύνοδο κορυφής του G7, για ένα «σενάριο τρόμου». Φανταστείτε αντί για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι, στη συνάντηση των ισχυρών του G7 να παρίστανται ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μπέπε Γκρίλο, γράφει Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Πριν από έξι μήνες, τότε που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια νίκη Τραμπ, Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιούσε, στη σύνοδο κορυφής του G7, για ένα «σενάριο τρόμου». Φανταστείτε αντί για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι, στη συνάντηση των ισχυρών του G7 να παρίστανται ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μπέπε Γκρίλο.
Έναν μήνα μετά τις... προφητείες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, η Βρετανία σόκαρε τον κόσμο, αποφασίζοντας στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit. Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.
Το επόμενο σοκ ήρθε από τις ΗΠΑ, με τον θρίαμβο Τραμπ, εξέλιξη που δείχνει ότι το τσουνάμι του λαϊκισμού, αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, είναι πλέον πραγματικότητα. Έχει δε ήδη φτάσει στις ακτές της Ευρώπης, απειλώντας να ανατρέψει άρδην το πολιτικό σκηνικό.
Μετά την επιτυχία σε Βρετανία και ΗΠΑ, οι λαϊκιστές στρέφουν το βλέμμα τους στα επόμενα ντόμινο της Ευρώπης: δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την ίδια ημέρα επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Η έκβαση του δημοψηφίσματος κρίνει το μέλλον του Ματέο Ρέντσι και το εάν η χώρα βαδίσει σε πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις -εάν μπορούμε ακόμη να βασιστούμε σε αυτές- προβλέπουν οριακή ήττα για τον Ρέντσι στο δημοψήφισμα, ενισχύοντας έτσι τον Μπέπε Γκρίλο του ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Στην Αυστρία, η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν των Πρασίνων και τον Νόρμπερτ Χόφερ του εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας.
Σε περίπτωση που κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, θα είναι ο πρώτος εκλεγμένος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης από το 1945. Η κρισιμότερη όμως δοκιμασία για την Ευρώπη θα δοθεί σε γαλλικό έδαφος. Και τίποτε πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ακόμη και μία ψήφος των Γάλλων υπέρ της Μαρίν Λεπέν.
«Ο δημαγωγικός λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής», παραδέχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην «Bild».
Η στροφή προς το αντισυστημικό, η βαθιά επιθυμία των πολιτών να αποτινάξουν το κατεστημένο, που έως τώρα έχει αποδείξει ότι δεν έχει τη λύση για οξύτατα προβλήματα, όπως η οικονομία, η ανεργία ή το προσφυγικό, είναι το μήνυμα που έως τώρα έχουν εκπέμψει οι κάλπες. Και οι πολιτικοί θα πρέπει να εισακούσουν τους ψηφοφόρους. Προτού να είναι πολύ αργά.