ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «Ρεπούμπλικα Μακεντόνια - Σκόπια» (Republika Makedonija - Skopje), ως έχει, αμετάφραστη, προτείνει για διεθνή χρήση, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, προσθέτοντας πως «δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιδιώξεις μας», αλλά «αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης».
Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που η χώρα έγινε δεκτή στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «Ρεπούμπλικα Μακεντόνια - Σκόπια» (Republika Makedonija - Skopje), ως έχει, αμετάφραστη, προτείνει για διεθνή χρήση, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, προσθέτοντας πως «δεν ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας. Αποτελεί ωστόσο βάση διαπραγμάτευσης». «Σ'αυτή την διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με θετική και εποικοδομητική διάθεση», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, και εξέφρασε την ελπίδα με την ίδια διάθεση να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά, «προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση της πορείας των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στη σταθερότητα στην περιοχή».
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένεται στην έδρα του ΟΗΕ η έναρξη των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που η χώρα έγινε δεκτή στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την πάγια θέση των Σκοπίων περί «διπλής ονομασίας» επανέλαβε πριν τέσσερις ημέρες η πολιτική ηγεσία της χώρας στη διάρκεια σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι και η υπουργός Εξωτερικών Ιλινκα Μίτρεβα.
Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα επικρατήσει η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας).
«Η πρόταση Νίμιτς δεν κινείται μακράν της πραγματικότητας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, τονίζοντας πως «για θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων».
Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της βαλκανικής χώρας σε θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε., σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως «δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τις εξελίξεις.
Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Είναι καλό οποιοδήποτε σύνθετο όνομα. Ηταν πολύ καλύτερη η ευκαιρία που είχαμε στο παρελθόν, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ».
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ επανέλαβαν την προτροπή τους προς την Αθήνα και τα Σκόπια να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δηλώνοντας δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προθυμία τους να υιοθετήσουν μια συμφωνία που θα είναι προϊόν συμβιβασμού.
Kύκλος επαφών για επίτευξη συναίνεσης
«Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας αποτελεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια πολλών μηνών, η οποία, όπως είπε, έφερε πλήγμα στη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας, όχι μόνο λόγω της αναγνώρισης εκ μέρους των ΗΠΑ της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά και λόγω των ευρύτερων κινήσεων και έλλειψης πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα.
Ο όρος «Μακεδονία», σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια, χωρίς εθνοτική διάσταση, σημείωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μολυβιάτη, εντάσσοντας το ζήτημα στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς όπως είπε, ενδυναμώνεται η παρέμβαση των ΗΠΑ. Η κα Παπαρήγα προέβλεψε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, αφού συζητείται η αλλαγή των συνόρων με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Υπερ της σύνθετης ονομασίας, η οποία θα γίνει αμοιβαίως αποδεκτή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία σήμερα εξερράγη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Μολυβιάτη.