Για την εποχική γρίπη και τη σημασία της ενημέρωσης για την αντιμετώπισή της μίλησε την Τετάρτη στην ετήσια ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός, η εγρήγορση και η συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Για την εποχική γρίπη και τη σημασία της ενημέρωσης για την αντιμετώπισή της μίλησε την Τετάρτη στην ετήσια ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός, η εγρήγορση και η συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Στον τομέα της επικοινωνίας με το κοινό και της ενημέρωσής του για το σοβαρό πρόβλημα που λέγεται γρίπη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι χρειάζεται η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με μηνύματα ανθρωπιάς χωρίς ωστόσο, να είμαστε υπερ-καθησυχαστικοί, αλλά να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο κοινό.
Τα μηνύματα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες πρέπει να είναι καθαρά και απλά για να είναι πλήρως κατανοητά, χωρίς υποσχέσεις και σίγουρα χωρίς να είναι επιθετικά.
Η επικοινωνία με το κοινό πρέπει όπως είπε να γίνεται με τη χρήση όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και των social media για να φτάσει τάχιστα σε κάθε πολίτη. Όμως δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε εικόνες και προσωπικές ιστορίες για να φτάσουμε στο στόχο μας.
Σκοπός είναι η απόρριψη των μύθων, όπως για παράδειγμα αυτός που θέλει τα εμβόλια να είναι φυτικά γιατί αλλιώς δηλητηριάζονται όσοι τα κάνουν.
Πρέπει η πληροφόρηση που φτάνει στο κοινό να είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά όχι να φτάνουμε στην παραπληροφόρηση.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ενώ προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. Επίσης, είναι το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο οι θάνατοι κυμαίνονται από 250.000- 500.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, νοσεί το 3-5% του πληθυσμού ετησίως, ενώ οι θάνατοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν τις 40.000.
Από τα στοιχεία που έχουμε για τη χώρα μας, για τα έτη 2015-2016 από τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επιβίωσε ένα μεγάλο ποσοστό, ωστόσο είχαμε και αρκετούς θανάτους. Συγκεκριμένα 150 άτομα κατέληξαν με μέσο όσο ηλικίας τα 54 έτη.
Στα κύρια μέτρια πρόληψης περιλαμβάνονται η αναπνευστική υγιεινή, η υγιεινή των χεριών και ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, έχουν νεφρικό πρόβλημα ή πρόβλημα καρδιάς, έχουν άσθμα, πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, είναι σε καταστολή το ανοσοποιητικό τους λόγω ασθένειας ή φαρμάκων, είναι από 60 ετών και άνω, μένουν σε γηροκομείο ή άλλο ίδρυμα και φυσικά αν εγκυμονούν πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.
Τα εμβόλια αυτά καλύπτονται σε ποσοστό 60%-70% από τα Ταμεία. Στα αρνητικά σημεία καταγράφεται ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μόνο το 10,9% εμβολιάζεται και από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας το 24%.
Κλείνοντας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου γνώσεων στον γενικό πληθυσμό αλλά και στους δημοσιογράφους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το κοινό.