Ένας πίθηκος rhesus με βλάβη στην σπονδυλική στήλη που είχε αποτέλεσμα την παράλυση του δεξιού ποδιού του περπάτησε ξανά χάρη σε ένα πρωτοποριακό νευροπροσθετικό ασύρματο εμφύτευμα.
Ένας πίθηκος rhesus με βλάβη στην σπονδυλική στήλη που είχε αποτέλεσμα την παράλυση του δεξιού ποδιού του περπάτησε ξανά χάρη σε ένα πρωτοποριακό νευροπροσθετικό ασύρματο εμφύτευμα.
Το συγκεκριμένο interface (εγκεφάλου- σπονδυλικής στήλης) αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης από τα εγκεφαλικά σήματα και την προωθεί στη σπονδυλική στήλη, «παρακάμπτοντας» τον τραυματισμό. Μικροί ηλεκτρικοί παλμοί ενεργοποιούν συγκεκριμένους μύες στα πόδια, επαναφέροντας την κίνηση σε πραγματικό χρόνο.
«Εισάγαμε ένα από τα ηλεκτρόδια στη μικρή περιοχή του φλοιού που ελέγχει το πόδι και στείλαμε τις πληροφορίες από όλους τους νευρώνες που καταγράψαμε σε έναν υπολογιστή, ο οποίος αποκωδικοποίησε την πρόθεση κίνησης βάσει αυτού του σήματος. Αυτό σημαίνει την επέκταση της κίνησης κάμψης του ποδιού. Και ο υπολογιστής μετά στέλνει την πληροφορία αυτή στο εμφύτευμα- διεγέρτη που έχει τη δυνατότητα να παρέχει ερεθίσματα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή για να αναπαράγεται η επιδιωκόμενη κίνηση κάμψης ή τεντώματος του ποδιού» λέει ο Γκρεγκουάρ Κουρτέν, νευροεπιστήμονας του EPFL, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με άλλους ερευνητικούς φορείς, όπως το Brown University και το Fraunhoffer ICT-IMM στη Γερμανία.
Στο παρελθόν και άλλα νευροπροσθετικά έχουν καταφέρει να δώσουν σε ακρωτηριασμένους βασικό έλεγχο πάνω σε προσθετικά μέλη, και τον Απρίλιο του 2012 η ομάδα ήταν σε θέση να διεγείρει τους μύες ενός παράλυτου αρουραίου για να τον βοηθήσει να περπατήσει, όμως το συγκεκριμένο επίτευγμα – η έρευνα του οποίου δημοσιεύτηκε στο Nature- είναι κάτι εντελώς νέο, και σε εξέλιξη είναι κλινική μελέτη στην Ελβετία για να εξεταστεί η βιωσιμότητα της χρήσης του εμφυτεύματος σε ανθρώπους με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.
Ωστόσο, ο Κουρτέν τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το συγκεκριμένο σύστημα μπορέσουν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους.