Κυβέρνηση και ΝΔ ανεβάζουν τους μεταξύ τους τόνους εν όψει της συνεδρίασης αύριο Πέμπτη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ η οποία πλην συγκλονιστικού απροόπτου οδεύει προς ένα ακόμη «ναυάγιο», εγκαινιάζοντας ένα νέο πολύμηνο κύκλο εσωστρέφειας γύρω από το τηλεοπτικό τοπίο.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Κυβέρνηση και Ν.Δ. ανεβάζουν τους μεταξύ τους τόνους εν όψει της συνεδρίασης αύριο Πέμπτη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ, η οποία πλην συγκλονιστικού απροόπτου οδεύει προς ένα ακόμη «ναυάγιο», εγκαινιάζοντας ένα νέο πολύμηνο κύκλο εσωστρέφειας γύρω από το τηλεοπτικό τοπίο.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία μίλησε στο naftemporiki.gr αμέσως μετά τη λήξη χθες βράδυ, της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η αυριανή συνεδρίαση «θα είναι και η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Αν και αυτήν τη φορά η Ν.Δ. δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε στη Βουλή νόμο που θα ρυθμίζει προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο».
Η ίδια πηγή απέκλειε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αλλαγές – απαιτήσεις της Ν.Δ. σημειώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στην προσπάθειά του να μην αλλάξει τίποτε στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ αμφισβητεί πλέον ανοιχτά ακόμη και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αυτή διαμορφώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015».
Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς λέγοντας ότι «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν».
Λίγη ώρα πριν το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σημείωνε πως «η κυβέρνηση, αντί να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία για την στάση ευθύνης που επιδεικνύει στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, καλά θα κάνει να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που του έχει προκαλέσει και να ψελλίσει, έστω και με καθυστέρηση, μισή κουβέντα για τις σχέσεις της με τον ειδικό δικηγόρο των Panama Papers και των offshore κ. Αρτεμίου».
Πηγές της Ν.Δ. επιμένουν πως η μόνη λύση είναι η συνολική απόσυρση του νόμου Παππά. «Τότε και μόνο τότε η Ν.Δ. θα συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ», λένε. Άλλωστε η έστω και λεκτική σύνδεση του ΕΣΡ με το θέμα του ταξιδιού του κ. Παππά και του κ. Αρτεμίου στο Καράκας το 2013, δείχνει και την πρόθεση της ηγεσίας της Ν.Δ. να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.