Πολιτική
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 16:27

«Βάση διαπραγμάτευσης και όχι τελικό κείμενο, η πρόταση Νίμιτς»

Η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, στην οποία όμως, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και τροποποιήσεων, επισήμαναν σήμερα τόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγελης Αντώναρος, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αμφότεροι επίσης τόνισαν ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, αφορούσε τη θέση της κυβέρνησης για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

«Με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς επί της βασικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στον πυρήνα μιας πρότασης - δηλαδή στο θέμα του ονόματος- στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής φιλοσοφίας που είναι η εθνική συναίνεση», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για το θέμα που ανέκυψε μετά τη δημοσίευση αποσπάσματος της πρότασης Νίμιτς από την εφημερίδα «Το Βήμα» -και ειδικότερα σημείου της όπου σημειώνεται ότι «καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία»- ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν σημεία που αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και άλλα που είναι μη διαπραγματεύσιμα», τονίζοντας παράλληλα πως «οποιαδήποτε συζήτηση επί των αποσπασμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα σήμαινε αποδοχή τμήματος ενός κειμένου που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του συντάκτη της επιστολής».

Όπως επίσης είπε ο κ.Κουμουτσάκος, το υπουργείο Εξωτερικών «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει τη γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένης της εμπιστευτικότητας», ενώ αρνήθηκε πως «υπήρξε απόκρυψη» στοιχείων του εγγράφου -διότι «η ενημέρωση αφορούσε τις θέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της πρότασης Νίμιτς».

«Το χαρτί ήταν η πρόταση του κ.Νίμιτς, δεν ήταν το τελικό κείμενο μιας διαπραγμάτευσης, ως προς το οποίο συναίνεσε η χώρα και ζητήθηκε η συναίνεση των πολιτικών αρχηγών...», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμη ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, πρέσβης Ντίμιτροφ, πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της κυβέρνησής του στον κ.Νίμιτς και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας διαπραγμάτευσης». Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, από τον κ.Μολυβιάτη «δεν ζητήθηκε να υποστηριχθεί από τα κόμματα η ελληνική κυβέρνηση», ούτε «υποθετικά μιλώντας, εκμαιεύθηκε η υπογραφή κάποιου», ενώ, όπως σημείωσε, «εξ όσων γνωρίζω, δεν ζήτησε κάποιος αρχηγός πολιτικού κόμματος επισήμως την επιστολή Νίμιτς».

Σε ερώτηση για τη στάση της Αθήνας έναντι της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων σε ευρωπαϊκούς-ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο κ. Κουμουτσάκος, παρατήρησε πως «θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δεν δεχόμαστε». Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «θα διαμορφωθεί τότε, όπως τότε θα διαμορφωθεί και η στάση των λοιπών εταίρων, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με συγκεκριμένες κρίσεις κι αξιολογήσεις», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.