Πολιτική
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 11:18

Πρώτη συνάντηση Τσίπρα - Φίλη μετά τον ανασχηματισμό

Συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω και της παρουσίας του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχουν και οι τοποθετήσεις των στελεχών των «53+». 

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω και της παρουσίας του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Η αποψινή θα είναι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Φίλη μετά τα όσα είπε ο πρώην υπουργός για την έξοδό του από το υπουργείο και την κόντρα του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχουν και οι τοποθετήσεις των στελεχών των «53+», υπό την έννοια πως μοναδική αντίδραση των μελών της τάσης απέναντι στον ανασχηματισμό είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Εποχής που ανέβηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, σύμφωνα με το οποίο ο ανασχηματισμός είναι προϊόν πιέσεων.

Στο όργανο, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Φίλη, μετέχουν οι: Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Χριστοδουλόπουλου Τασία.

Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί και πρώτη η ενημέρωση (briefing) των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος, αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία προέχει, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά πολλούς οι αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό υπακούουν στη λογική «της πιο ελεγχόμενης ενημέρωσης». Άλλωστε, ο Θοδωρής Μιχόπουλος -είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού- ήταν ο εμπνευστής των μακροσκελών briefing στη μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, σε αντίθεση με τον Άγγελο Τσέκερη που τον είχε διαδεχθεί, ο οποίος προτιμούσε μια πιο προσωπική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.

Το αν ο κ. Τζανακόπουλος θα επιλέξει το μοντέλο Μιχόπουλου, περιοριζόμενος στην τακτική ενημέρωση των συντακτών, είναι κάτι που μένει να φανεί. Ωστόσο, η δύσκολη συνέχεια, κατά πολλούς, προϊδεάζει για μια «πιο σφικτή επικοινωνιακά πολιτική από το Μαξίμου».