Να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Για τις τηλεοπτικές άδειες προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας» και πως «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συγκρότηση ΕΣΡ».
Μήνυμα ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να πατάει σε σταθερή βάση και όχι στην εργασιακή συντριβή έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτοντας ως μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας και τόνισε ότι προϋπόθεση είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και κυρίως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αμέσως μετά να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε απευθυνόμενος προς το υπουργικό συμβούλιο.
«Πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας βοηθήσει να επουλώσουμε τις πληγές. Για να είναι διαρκής και δίκαιη η ανάπτυξη πρέπει να πατά σε στέρεη βάση, να μην πατάει στην εργασιακή συντριβή. Θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία» τόνισε.
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, στόχο που χαρακτήρισε ρεαλιστικό και δίκαιο. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν τη σημασία».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά την οποία αναλαμβάνει όπως είπε μία νέα συνάδελφος και σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της κυβέρνησης.
«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε (σ.σ. την ανεργία) στο 10%» σημείωσε.
Όπως είπε προϋπόθεση «για να το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές. Πρώτα από όλα, να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος, την 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Η Ελλάδα, είπε «μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με την ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Με τη διαρκή υπεράσπιση για αλλαγή και ενίσχυση της Ε.Ε. σε μία περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς».
Έθεσε υψηλά τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων χαρακτηρίζοντάς το στοίχημα πάνω στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση.
Τηλεοπτικές άδειες
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τα παλαιά κόμματα ότι προτιμούν η χώρα να σέρνεται και προειδοποίησε ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν θα γίνει ποτέ αρεστή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο λόγος είναι απλός. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος».
«Ο πόλεμος που θα δεχθούμε θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα θα διεκδικεί την παλινόρθωσή του ακόμα και σε βάρος της χώρας. Η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο αποτέλεσμα ακόμα ένα επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε.
Αναφέρθηκε στην «έντιμη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες» και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου μας δεσμεύει, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του εκτός από το σκέλος των αρμοδιοτήτων».
«Η απόφαση για τις αρμοδιότητες δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.
Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες.
Όπως είπε «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».
Προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή».
Διαβεβαίσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, παιδικών σταθμών και πρόσληψης νοσηλευτών θα ισχύσουν ανεξάρτητα από τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για ζητήματα καθημερινότητας το οποίο θα αναλάβει ο κ. Φλαμπουράρης.
Ο κ. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του απαρίθμησε τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό μία τομή μέσα στη συνέχεια. «Οι νέοι αποτελούν την τομή και οι παλιοί τη συνέχεια και έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή» υπογράμμισε.
Επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου στην τελική ευθεία ιγα να βγούμε στο ξέφωτο μετά από μία δύσκολη πορεία. Βρισκόμαστε κοντά στον τερματισμό μίας μακράς περιόδου δύσκολων αποφάσεων τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την κοινωνία».
Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε όσα θα ήθελε ωστόσο εκτίμησε ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας για τα ασθενέστερα στρώματα. Με το κοινωνικό πρόγραμμα, την ένταξη ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας, κοινωφελή εργασία, βελτίωση λειτουργάις δημόσιων σχολείων, αναβάθμιση ειδικής αγωγής. Προσλήψεις στο σύστημα δημόσιας υγείας».
«Δώσαμε σε δύσκολες συνθήκες και μία μάχη εξαιρετικά δύσκολη για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος που είχε φτάσει ένα βήμα πριν την κατάρρευση, μετά τις καταστροφικές πολιτικές έως το 2014 και το PSI».
Παραδέχτηκε ότι η κατάρρευση αποφεύχθηκε αλλά η κατάσταση για τους συνταξιούχους παραμένει δύσκολη, ωστόσο, όπως είπε δεδομένων των συνθηκών «αποφύγαμε τα χειρότερα που ήταν δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και βρεθήκαμε αντιμέτωποι από την πρώτη ημέρα».