Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές, τα ταμπλό των χρηματιστηρίων κοκκινίζουν. Είναι η ανησυχία ότι το κόκκινο στον εκλογικό χάρτη θα υπερισχύσει του μπλε, που πυροδοτεί νευρικότητα. Οι αγορές πιστεύουν ότι η προοπτική νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι δεσμεύσεις παραπέμπουν σε μία Αμερική της σύγκρουσης και του απομονωτισμού, συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες. «Το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, πιο απρόβλεπτο και από τον ίδιο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο» σχολίαζε trader στο CNBC, γράφει η Νατάσα Στασινού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές, τα ταμπλό των χρηματιστηρίων κοκκινίζουν. Είναι η ανησυχία ότι το κόκκινο στον εκλογικό χάρτη θα υπερισχύσει του μπλε, που πυροδοτεί νευρικότητα. Οι αγορές πιστεύουν ότι η προοπτική νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι δεσμεύσεις παραπέμπουν σε μία Αμερική της σύγκρουσης και του απομονωτισμού, συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες. «Το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, πιο απρόβλεπτο και από τον ίδιο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο» σχολίαζε trader στο CNBC.
Ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε σε τροχιά πτώσης επί εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις, στο μακροβιότερο πτωτικό σερί από το 2008. Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο ρευστό. Σύμφωνα με την EPFR, την τελευταία εβδομάδα τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων απορρόφησαν περισσότερα από 36 δισ. δολάρια, στις υψηλότερες εισροές από το 2013.
Το μοντέλο πρόβλεψης των «New York Times», το οποίο στηρίζεται στις μεγαλύτερες δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο, έδινε χθες 84% πιθανότητες στη Χίλαρι Κλίντον να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και μόλις 16% στον Τραμπ. Άνετη επικράτηση της Κλίντον βλέπει και ο οίκος Moody’s, χάρη στο προβάδισμά της σε πολιτείες- κλειδιά και παρά το πολύκροτο σκάνδαλο των email. Το FiveThirtyEight του Νέιτ Σίλβερ, το οποίο σπανίως διαψεύδεται, είναι πιο συγκρατημένο, αλλά και πάλι δίνει πιθανότητες 66% σε νίκη της Κλίντον.
Τι φοβούνται οι αγορές; Τον «ντροπαλό» ψηφοφόρο. Εκείνον που θα πάει στην κάλπη για να στηρίξει την «ανατροπή του συστήματος», που ευαγγελίζεται ο Τραμπ, αλλά διστάζει να δηλώσει την προτίμησή τους στους δημοσκόπους. Στη Βρετανία είχαμε τους «ντροπαλούς» Brexiteers, εκείνους που απέφευγαν να δηλώσουν ανοιχτά υπέρ της εξόδου, ειδικά μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, η οποία έριξε σκιά στο στρατόπεδο του «Leave». Για να το πούμε και διαφορετικά. Για τις αγορές το πάθημα του Ιουνίου, έγινε μάθημα: Το αποτέλεσμα μας το λέει μόνο η κάλπη και όχι οι δημοσκοπήσεις και τα μοντέλα προβλέψεων.