Προτιμούν το τσάι αντί για τον καφέ. Οδηγούν ανάποδα, από τη δεξιά πλευρά. Και στις 23 Ιουνίου, κόντρα στις περισσότερες προγνώσεις, οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ ενός διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Προτιμούν το τσάι αντί για τον καφέ. Οδηγούν ανάποδα, από τη δεξιά πλευρά. Και στις 23 Ιουνίου, κόντρα στις περισσότερες προγνώσεις, οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ ενός διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφασή τους σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για την παγκόσμια οικονομία: της εποχής που οι πολιτικές εξελίξεις διαδραματίζουν τον πρώτο ρόλο στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ενδεικτική των μεγάλων ανατροπών η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας. Τον Αύγουστο μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από μία επταετία και επανέφερε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να θωρακίσει τη βρετανική οικονομία από το σοκ του Brexit. Τότε, ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ είχε προλειάνει το έδαφος για περισσότερες μειώσεις.
Οι εξελίξεις αναγκάζουν τον κ. Κάρνεϊ να κάνει στροφή 180 μοιρών: Η βρετανική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα και μάλιστα προβλέπεται να αναπτυχθεί με πολύ πιο δυναμικούς ρυθμούς, 1,4%, το 2017.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει και εκτίναξη-ρεκόρ του πληθωρισμού στο 2,7%, παραμένοντας πάνω από τον στόχο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας υποτίμησης της στερλίνας σε ναδίρ 30ετίας.
Το «κλειδί» για το επόμενο βήμα του Μαρκ Κάρνεϊ βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φόβοι για ένα «σκληρό» Βrexit έχουν καταποντίσει τη στερλίνα, σημειώνοντας τον Οκτώβριο τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων ανά τον κόσμο.
Η απόφαση όμως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που δεσμεύει τη βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής για να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης, αναπτερώνει τις ελπίδες για ένα βελούδινο «διαζύγιο», ελπίδες που στηρίζουν το βρετανικό νόμισμα, αλλά θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο για τον κ. Κάρνεϊ.
Για το μόνο πράγμα που μπορεί να είναι σίγουρος είναι η θητεία του, αποφασίζοντας ότι θα παραμείνει έως τον Ιούνιο του 2019, ώστε να συνεισφέρει σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.
Η αβεβαιότητα είναι μια λέξη που επικαλείται συχνά στις συνεντεύξεις Τύπου.
Ο κ. Κάρνεϊ δεν είναι ένας Εγγλέζος στη Νέα Υόρκη, για να θυμηθούμε τους στίχους του Sting.
Είναι ένας Καναδός, στο «τιμόνι» μιας από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες και οι αποφάσεις του επηρεάζουν όχι μόνο τη Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.