Τα πάνω κάτω έφερε στον κυβερνητικό ανασχηματισμό η άρνηση του Νίκου Φίλη να αναλάβει άλλο υπουργείο, φεύγοντας από το Παιδείας. Ο κ. Φίλης είπε «όχι» για το υπ. Εσωτερικών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να αναλάβει το Πολιτισμού εισπράττοντας νέα άρνηση. Ευνοημένος από αυτήν την εξέλιξη ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης.
Του Δ. Χατζηνικόλα
Τα πάνω, κάτω έφερε στον κυβερνητικό ανασχηματισμό η άρνηση του Νίκου Φίλη να αναλάβει άλλο υπουργείο, φεύγοντας από το Παιδείας.
Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού βρήκε τον κ. Φίλη στα Χανιά και όπως έγραφε από το πρωί το naftemporiki.gr, του προτάθηκε να αναλάβει το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αυτό του Εσωτερικών. Ο κ. Φίλης αρνήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να αναλάβει το Πολιτισμού εισπράττοντας νέα άρνηση, με τον κ. Φίλη να λέει στον κ. Τσίπρα ότι είναι επιτυχημένος στο πόστο του και η αποχώρηση είναι μήνυμα υποχωρητικότητας. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας ότι τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας της κυβέρνησης αφού υπάρχει πάντα και το «βέτο» των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμένου.
Έτσι, ο κ. Φίλης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και στο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ήταν με το ένα πόδι εκτός του κυβερνητικού σχήματος και αντ’ αυτού βρέθηκε στο πρώτο την τάξη υπουργείο. Το κρίσιμο για τους δανειστές χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Σταθάκης προκειμένου τρέξει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θέμα που οι δανειστές έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.
Η υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Προέδρου του Levy Economics Institute, καθηγητή στο Bard College στη Νέα Υόρκη και ερευνητή στο Ινστιτούτο Εργασίας, σηματοδοτεί αφενός το «άνοιγμα» της κυβέρνησης στον χώρο της οικονομίας και αφετέρου τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο κ. Τσίπρας στο πέρασμα στην ανάπτυξη.
Η σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στην ανάπτυξη φαίνεται και από το γεγονός ότι τον κ. Παπαδημητρίου θα πλαισιώσουν από τη θέση του αναπληρωτή ο Αλέξης Χαρίτσης (ο επονομαζόμενος και «κ. ΕΣΠΑ») και από τη θέση του υφυπουργού ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση του κ. Πιτσιόρλα με τον κ. Σκουρλέτη.
Από τα νέα πρόσωπα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπουργοποίηση στο Πολιτισμού της Λυδίας Κονιόρδου και φυσικά η υπουργοποίση στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Θεσσαλονικιάς Έφης Αχτσιόγλου, η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαπραγμάτευση, ωστόσο έχει μπροστά πολύ δύσκολο έργο εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και της εργασιακής μεταρρύθμισης. Έκπληξη αποτελεί και η θέση του υφυπουργού Παιδείας στον Κωνσταντίνο Ζουράρη, ο οποίος βέβαια διατηρεί άριστες σχέσεις με την εκκλησία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Η παραμονή στα χέρια του Νίκου Παππά του χαρτοφυλακίου για τις τηλεοπτικές άδειες και η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του στο τρίτο τη τάξει υπουργείο δείχνει αφενός ότι συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού αφετέρου ότι το Μαξίμου δύσκολα θα κάνει πίσω στο θέμα της «εκκαθάρισης του τηλεοπτικού τοπίου», όπως αρέσκονται να λένε τα κυβερνητικά στελέχη.
Στα αξιοσημείωτα ότι τελικά ουδείς εκ των Λούκα Κατσέλη, Φώτη Κουβέλη και Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου, δεν μπήκαν τελικά στην κυβέρνηση. Στο Επικρατείας ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα αναλάβει έναν επιτελικό ρόλο στο λεγόμενο κοινωνικό τομέα ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Τέλος, μήνυμα προς το κόμμα είναι και η παραμονή του κ. Τόσκα στο Προστασίας του Πολίτη παρά τις επικρίσεις προς το πρόσωπό του από κομματικά στελέχη για ενέργειες της αστυνομίας.
Το νέο σχήμα υπηρετεί μεν τις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα στους κρίσιμους τομείς της αξιολόγησης και της ανάπτυξης, επιχειρεί να κλείσει μέτωπα, όπως επιθυμούσε διακαώς ο Πρωθυπουργός, ωστόσο είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να τον φέρει αντιμέτωπο με μερίδα του κόμματος κυρίως για την έξοδο του κ. Φίλη από την κυβέρνηση και το Παιδείας, τη στιγμή που για πολλούς στην Κουμουνδούρου η «κόντρα» με την εκκλησία ήταν και είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.