Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ απέσπασε το ρωσικό βραβείο Λογοτεχνίας «Yasnaya Polyana» για το βιβλίο του «Περίεργες σκέψεις μου», στην κατηγορία Ξένη Λογοτεχνία.
Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ απέσπασε το ρωσικό βραβείο Λογοτεχνίας «Yasnaya Polyana» για το βιβλίο του «Περίεργες σκέψεις μου», στην κατηγορία Ξένη Λογοτεχνία.
«Όλη η σύγχρονη τουρκική λογοτεχνία και εγώ προσωπικά, οφείλουμε πολλά στους μεγάλους Ρώσους συγγραφείς και αυτό λέω συνεχώς στους φοιτητές μου», δήλωσε ο διεθνούς φήμης Τούρκος συγγραφέας μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσής του.
«Το βιβλίο ‘’Περίεργες Σκέψεις μου’’ μάς μεταφέρει το μελωδικό ύφος και την ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα μεγάλο βιβλίο, το οποίο ο συγγραφέας έγραψε όχι έχοντας στο μυαλό του την επιτυχία, αλλά για να εκφράσει την αγάπη του στη γενέθλια πόλη του, την Κωνσταντινούπολη. Διαβάζοντάς το, μας έρχεται στο νου το ‘’Εκατό χρόνια μοναξιάς’’ του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ένα μεγάλο έπος που φέρνει κοντά μας πολύ μακρινά μέρη», δήλωσε ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Αλεξέι Βαρλάμοφ. Το βραβείο θα παραλάβει ο Παμούκ τον Φεβρουάριο στο κτήμα «Yasnaya Polyana».
Το βιβλίο
Για περισσότερο από 40 χρόνια, από το 1969 έως το 2012, ο Μεβλούτ τριγυρίζει στα σοκάκια της Πόλης. Είναι διαφορετικός από τους ανθρώπους γύρω του, υπάρχει κάτι «παράξενο» στο νου του! Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους, από πού προέρχεται αυτή η «παραξενιά». Αλλάζει επαγγέλματα, βρίσκεται κοντά στις αλλαγές που ζει η χώρα του, στις πολιτικές συγκρούσεις, στα πραξικοπήματα. Από επιλογή του δεν σταματάει ποτέ να πουλάει μποζά τις χειμωνιάτικες νύχτες, αναρωτιέται πάντα ποια πραγματικά είναι η αγαπημένη του και πόση σημασία έχει στον έρωτα το πεπρωμένο. Εξαρτώνται η ευτυχία και η δυστυχία μας από τις επιλογές μας; Ή μήπως ωριμάζουν ανεξάρτητα, έξω από εμάς, που απλώς τις ζούμε, απλώς μας συμβαίνουν;
Στα ελληνικά, το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο «Κάτι παράξενο στο νου μου» (εκδόσεις «Ωκεανίδα»).
naftemporiki.gr