Κόσμος
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 15:18

«Η Τουρκία θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο - Δεν θα αναγνωρίσει όμως την Κυπρο»

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Κύπρου, και θα το εφαρμόσει. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Εγκίν Σολάκογλου.

Ο τούρκος διπλωμάτης σε συνάντηση με δημοσιογράφους από χώρες-μέλη της Ενωσης που συμμετέχουν σε σεμινάριο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την ενταξιακή διαδικασία. Δεν ήταν όμως σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο έναρξης της εφαρμογής, επειδή το πρωτόκολλο πρέπει να επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει πολιτική δήλωση σχετικά με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα απευθύνεται προς την Ε.Ε..

Οπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Σολάκογλου, το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση είναι τεχνικής φύσης και η επέταση της τελωνειακής ένωσης είναι καθαρά τεχνικό θέμα, ενώ η δήλωση περί μη αναγνώρισης είναι πολιτικής φύσης.

Πηγή ΚΥΠΕ