Πολιτική
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 11:18

Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για το Ευρωσύνταγμα

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της Eυρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Στη σημερινή συνεδρίαση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Κοινός τόπος για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ευρωσύνταγμα αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, παρά τις αδυναμίες του, που αντανακλούν τους συμβιβασμούς που υπήρξαν κατά την κατάρτισή του. Τα δύο κόμματα ωστόσο διαφωνούν όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος.

Με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, αλλά η κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης θα γίνει δια βοής καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα τάσσονται υπέρ του Ευρωσυντάγματος.

Εν τω μεταξύ, στα θετικά της Συνθήκης αναφέρθηκαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ. «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έρχεται να δώσει απαντήσεις και σε πολλά ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες, όπως αυτό της ασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης, της ανάπτυξης των μειονεκτουσών περιοχών» ανέφερε ο Θ. Καράογλου, ενώ ο Γ. Καραγκούνης σημείωσε ότι το Ευρωσύνταγμα πρέπει να υιοθετηθεί, επειδή «κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να φέρει την Ένωση πιο κοντά στον ευρωπαίο πολίτη» και επειδή «οι ρυθμίσεις στα θέματα δομής της Ένωσης και της λήψης των αποφάσεων, αποτελούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε θεσμική παράλυση».

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να οργανώσει το πρώτο δημοψήφισμα για ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας», υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) επεσήμανε τους κινδύνους μιάς περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες (όπως έγινε στην Ισπανία) και του «αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης, με πολλούς που μπορεί, καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, να εκφράζουν αντιρρήσεις στις πολιτικές του κ. Σιράκ, στην παγκοσμιοποίηση, στα μεταλλαγμένα, στους μουσουλμάνους μετανάστες, σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε».

«Ζηλεύουμε τους γάλλους πολίτες και όλους όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να πάρουν θέση με την ψήφο τους», ανέφερε ο Ντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), προτείνοντας μια διακομματική συμφωνία, «ώστε στο εξής, όλες οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος της Ευρώπης και όλες οι διευρύνσεις να περνούν από ελληνικό δημοψήφισμα».

«Η δημοκρατική νομιμοποίηση της Συντακτικής Συνθήκης θα ήταν ισχυρότερη (σε περίπτωση δημοψηφίσματος) από το ελληνικό Σύνταγμα που προέκυψε από την αναθεωρητική Βουλή - και θα ανέκυπτε πρόβλημα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «το ελληνικό Σύνταγμα δεν έχει άλλην εκδοχή ψηφίσεως, ενώ η Συνθήκη έχει».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, τα μεικτά κέρδη των βιομηχάνων δεκαπλασιάστηκαν, ενώ η ανεργία και η φτώχεια αυξήθηκαν και η υγεία και η παιδεία, από δικαιώματα έγιναν προνόμια των λίγων και εμπορεύματα. Στη γεωργία είχαμε μείωση των απασχολουμένων κατά 36%, η χώρα μας καταλαμβάνει τη 19η θέση από άποψη μισθών και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, βγήκαν τελικά έξω από τα μαγαζιά τους. Να ποια είναι η πολιτική της Ε.Ε.!».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, «14 τρις δρχ. πήραμε από την Ε.Ε., που πήγαν στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με ήπιους υπολογισμούς, έχουμε χάσει από το 1980 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25 τρις (?) Απ’ αυτό το κατασκεύασμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει τίποτα, έστω και αν το θέλουν το 95% των λαών και των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών που συμμετέχουν σ’ αυτή την Ένωση».

Απαντώντας εμμέσως στις εξ αριστερών βολές, η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, σημείωσε ότι «το κόστος αποχώρησης είναι τόσο εξωφρενικά μεγάλο σε σχέση με την παραμονή, που η αποχώρηση είναι πρακτικώς αδύνατη, τουλάχιστον γι’ αυτήν την εποχή».

«Ξέρω ότι το ΚΚΕ σκέφτεται ότι αυτό δεν είναι και πολύ δημοκρατικό. Είναι όμως μια διεθνής προσπάθεια στην οποία προσβλέπουν και οι λαοί του τρίτου κόσμου, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προσβλέπουν στις ΗΠΑ. Και είναι η διατλαντική σχέση που πρέπει να καθοριστεί, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ευρώπη - όχι ως σχέση εχθρότητας, αλλά ως σχέση ισορροπίας» ανέφερε η κα Γιαννάκου.

Υπεραμυνομένη δε διατάξεων του Ευρωσυντάγματος η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα που δίνεται «σε ένα εκατομμύριο πολίτες, να θέσουν ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ζητήματα που πρέπει να αναδείξει και που πρέπει να νομοθετήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο με τη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας και τις ηλεκτρονικές δυνατότητες».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων