«Πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το βράδυ της Τετάρτης και με ψήφους 14-11, οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,5 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καταπέφτει.
Κυβέρνηση: Βολές στο ΣτΕ και νέα νομοθετική πρωτοβουλία
Σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτόξευσε βολές στο ΣτΕ και προανήγγειλε «νέα νομοθετική πρωτοβουλία» , για την προσωρινή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το ΣτΕ έλαβε μια απόφαση «που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου». Όπως είπε, «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο εκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το "μαύρο" στην ΕΡΤ, και το PSI».
Εξάλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΣτΕ «δημιουργεί αίσθημα αδικίας», προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης - γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο. «Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε με τρόπο καθαρό να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπει και δωρεάν οι καβαλάρηδες των συχνοτήτων δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι όροι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί. Όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό. Αυτό και τίποτα άλλο» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, για να πάρει κάποιος την προσωρινή άδεια, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα. Επιπλέον, πηγές της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι «επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας των προηγούμενων 27 ετών».
Σχεδόν δύο ώρες μετά από τα μεσάνυχτα, το πρωθυπουργικό γραφείο με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «έσπευσε να πανηγυρίσει» και ότι «δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις», καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «σχέδιο αποσταθεροποίησης». Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε ότι «πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης».
Θέση στο ζήτημα, από την πλευρά της κυβέρνησης, πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τονίζοντας μέσω Facebook ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα» και ότι «έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει».
Ν.Δ.: Επιβεβλημένη η αποχώρηση Τσίπρα
«H αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» ανέφερε η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ. Προανήγγειλε επίσης ότι θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». Όπως ανέφερε η Πειραιώς, «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε».
Αργότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με αφορμή τη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία». «Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», ανέφερε η Ν.Δ.
Απομάκρυνση Ν. Παππά ζητεί η αντιπολίτευση
Την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εκτοξεύοντας «βέλη» κατά της κυβέρνησης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση, ζητώντας την απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Παππά να παραιτηθεί, ζητώντας να υπάρξει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το Ποτάμι κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «με την άδεια του κ. Τσίπρα, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση». Κάλεσε επίσης τον υπουργό Επικρατείας να παραιτηθεί.
Η Ένωση Κεντρώων τόνισε ότι η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την απόφαση του ΣτΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα». «ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ΄ αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή», συμπλήρωσε η Ένωση Κεντρώων.
Για πολιτική και ηθική ήττα της κυβέρνησης έκανε λόγο από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει τη δική της διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος. Ηττήθηκε στρατηγικά και πολιτικά. Ηττήθηκε ηθικά. Ηττήθηκε κυρίως στη συνείδηση των πολιτών» ανέφερε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής.
Στην ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη στάθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, περιγράφοντάς την ως «μνημείο λαϊκισμού και αντιδημοκρατικότητας». «Η θέση - αντίδραση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, είναι ένα ευθύ χτύπημα στο σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών του πολιτεύματος», τόνισε το ΚΙΔΗΣΟ.
naftemporiki.gr