Πολιτική
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 15:13

Δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΝ

Το αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«Ζητήσαμε και διεκδικούμε ακόμα δημοψήφισμα, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την πραγματικότητα, αλλά διότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τη γραφειοκρατική συζήτηση που έγινε μέσα στους τέσσερις τοίχους της Βουλής και την οποία δεν μετέδωσε ούτε η ΕΡΤ», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι το «“όχι” θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «θα ήταν ένα προοδευτικό “όχι” που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Ακούσαμε και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση το κοινό επιχείρημα ότι το Ευρωσύνταγμα είναι προϊόν πολιτικού συμβιβασμού. Δεν έγινε κανένας πολιτικός συμβιβασμός, αφού και τα δύο κόμματα όχι μόνο έχουν αποδεχθεί τη φιλοσοφία της Ε.Ε., αλλά έχουν ενστερνιστεί μέχρι το μεδούλι τις ευρωπαϊκές επιλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, στην ομιλία του έκανε λόγο για συνθήκες πλήρους αδιαφορίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ελληνικής κοινής γνώμης και τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου «να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός το περιεχόμενο του Ευρωσυντάγματος που θα τον δεσμεύει για δεκαετίες».

Υπογραμμίζοντας το άρθρο Ι - 41,2 όπου αναφέρεται ότι «η πολιτική της Ένωσης σέβεται τις υποχρεώσεις από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ)», ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατό να εγκρίνει αυτή τη διάταξη του Συντάγματος, να μην γίνεται καν κριτική από το ΠΑΣΟΚ, όταν βρεθήκαμε με χιλιάδες φίλους, οπαδούς, μέλη του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, ενάντια στην επιθετική πολιτική ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για μια αυτόνομη Ευρώπη;»

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος είπε: «Ελπίζουμε στο γαλλικό δημοψήφισμα. Ελπίζουμε στο γαλλικό όχι. Και ελπίζουμε η κρίση που μπορεί να δημιουργηθεί στην Ευρώπη μπορεί να είναι σε όφελος μιας κοινωνικής Ευρώπης».