«Την αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.» συζήτησαν ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή.
«Την αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς σαφώς οριοθετημένου τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.» συζήτησαν ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή.
Όπως είπε, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια, γι’ αυτό είναι η ώρα των πράξεων.
Πρόσθεσε πως στη ΔΗΜΑΡ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «εντείνουμε τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας για την εμβάθυνση, την ισχυροποίηση και την διεύρυνση του εγχειρήματος».
Φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του προοδευτικού χώρου προτείνει ο Γ. Παπανδρέου
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία ενός σοβαρού βήματος διαλόγου, ενός φόρουμ τακτικών συναντήσεων των ηγετών του προοδευτικού χώρου, για τη διαμόρφωση αυτής της κοινής πλατφόρμας πολιτικών αλλαγών στη χώρα.
Όπως δήλωσε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ «εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να μπουν σε πρώτο πλάνο οι ιδέες και οι θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο, το οποίο θα στηρίζεται στις ποιοτικές και αδιαπραγμάτευτες αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «στον προοδευτικό χώρο, υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις που σε αυτήν τη φάση είναι χρήσιμο να διατηρήσουν την οργανωτική αυτονομία τους, όμως, παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για συμφωνία σε μια κοινή πλατφόρμα, που θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των ιδεών και των προτάσεων, προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής παράταξης, προϋπόθεση για ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών πρόσθεσε πως πρόκειται για «αλλαγές που η συντήρηση - δεξιά και δήθεν αριστερή - αδυνατούν, δεν τολμούν να κάνουν, υποτασσόμενοι στη λογική του πελατειασμού και της νομής της εξουσίας».
Συμπλήρωσε πως αυτά θα επιδιώξει να συζητήσει και με τους άλλους ηγέτες του προοδευτικού χώρου, κάνοντας γνωστό ότι προγραμματίζει και συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυρήνα ανανέωσης της σοσιαλιστικής προοπτικής της Ευρώπης, μιας προοδευτικής προοπτικής, όπως και οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορούν να αποτελέσουν πηγή αισιοδοξίας, αξιοπρέπειας και κινητοποίησης μιας παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας».
Ειδικότερα μίλησε για «ουσιαστικές ανατροπές, για αλλαγές με στόχο και αποτέλεσμα την αλληλεγγύη μεταξύ μας, την καταπολέμηση της ανισότητας, της αδικίας, καθώς και την ανατροπή ενός συστήματος πελατειακής διαχείρισης που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, σπαταλά δυνατότητες και πόρους της χώρας, κατατρώει τα σωθικά του Ελληνισμού».
«Εμείς στις πιο δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, αναλάβαμε τις ευθύνες μας χωρίς να υπολογίσουμε κόστος, γνωρίζουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, και όλα αυτά με αρχικό στόχο να ξεφύγουμε το συντομότερο από την εξάρτηση, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στα δικά μας ισχυρά πόδια» συμπλήρωσε.