Άρχισε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Άρχισε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Οι δικαστές του ΣτΕ, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να οδηγηθούν πιθανότατα απόψε σε ψηφοφορία για το θέμα.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Μάλιστα, στην προηγούμενη διάσκεψη των δικαστών, την τέταρτη κατά σειρά, ακούστηκαν απόψεις και από τις δύο πλευρές.
Τα σενάρια
Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση των δικαστών, εντούτοις τα σενάρια που ακούγονται είναι τρία. Το σημαντικότερο θέμα είναι εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σε περίπτωση που ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, γιατί μόνο το ΕΣΡ είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.
Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους δικαστές να εκδίδουν μία προδικαστική απόφαση, δίνοντας προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των αδειών πιθανότατα να κριθεί από το νέο ΕΣΡ.
Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία και για θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο συγκεκριμένος αριθμός.
Κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.
Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών
Στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά των αποφάσεων:
1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 για τη «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για τη «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμό τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.