Πολιτική
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 17:33

Σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ΠΓΔΜ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ο κ. Καραμανλής παρείχε κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, που δέχθηκε δριμεία κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1034250.htm στη Βουλή στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Εμείς είμαστε εκείνοι που συγκαλέσαμε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την Κύπρο και αυτό θα κάνουμε και τώρα για το ζήτημα των Σκοπίων. Θα διαβουλευθούμε με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ενημερώσουμε τον λαό, πριν κάνουμε την οποιαδήποτε συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής παρείχε κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, που δέχθηκε δριμεία κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1034253.htm .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντικατέστησε την υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό.

«Δίνουμε συνεχώς λάθος μηνύματα με τις λάθος επιλογές σας. Η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας, η ατυχής κατάληξη του Σκοπιανού, οφείλονται σε λάθος επιλογές» τόνισε και σημείωσε ότι αν και το ΠΑΣΟΚ βάζει τα εθνικά θέματα πάνω από όλα, η συναίνεσή του δεν υποκλέπτεται».

Αναφορικά με το Ευρωσύνταγμα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1034244.htm έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης του, ενώ το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

ΚΚΕ και ΣΥΝ ζήτησαν εκ νέου δημοψήφισμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1034234.htm , ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ δημοψηφίσματος μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική δυνατότητα που έχει η αντιπολίτευση είναι να ζητήσει με 120 υπογραφές βουλευτών δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο (όπως θα θεωρείται από την επόμενη Τρίτη 19 Απριλίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/15/1034159.htm το Ευρωσύνταγμα).

Για να εγκριθεί ωστόσο η πρόταση, χρειάζεται να υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές.