Κόσμος
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 18:39

Μοιραίο ταξίδι

14 Απριλίου 1912. 23:40. Το βρετανικό υπερωκεάνιο «Τιτανικός», με ταχύτητα κοντά στους 22 κόμβους, στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, προσκρούει σ' ένα παγόβουνο. Tουλάχιστον πέντε στεγανά διαρρήχθηκαν και κατακλύστηκαν.

Ο «Τιτανικός» εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ εξαπολύθηκε καταιγισμός φωτοβολίδων. Το «Californian» που ακολουθούσε σε μικρή απόσταση δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Αργότερα υποστηρίχτηκε ότι είχε κλειστό τον ασύρματο.

15 Απριλίου 1912. 02:20. Ο «Τιτανικός» βυθίζεται 400 μίλια βόρεια του Newfoundland (βόρειο γεωγραφικό πλάτος 41ο 46' και δυτικό γεωγραφικό μήκος 50ο 14') παρασύροντας στον υγρό του τάφο 1.513 άτομα σε σύνολο 2.300. Το πρώτο πλοίο που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου 1 ώρα και 20' μετά τη βύθιση ήταν το βρετανικό «Carpathia» της Cunard Atlantic lines το οποίο διέσωσε πολλούς ναυαγούς.

Τραγική ειρωνεία 1. Ο «Τιτανικός» της βρετανικών συμφερόντων εταιρείας «White Star» θεωρούνταν αβύθιστος, γιατί ήταν διπύθμενος με 16 στεγανά διαμερίσματα. Ενδειξη της σιγουριάς που ενέπνευσε ήταν ότι τέσσερα από τα στεγανά διαμερίσματα μπορούσαν να κατακλυσθούν χωρίς να απειλήσουν την πλοϊμότητά του.

Τραγική ειρωνεία 2. Η πορεία που χάραξε ο πλοίαρχος Smith είχε ως στόχο το ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού. Γι' αυτό σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί το μήκος του «δρόμου» που θα διένυε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην πορεία παγόβουνων που είχαν αποσπαστεί από τον Αρκτικό κύκλο και κινούνταν προς Νότο παρασυρμένα από τα θαλάσσια ρεύματα.

Τραγική ειρωνεία 3. Ο «Τιτανικός» μήκους 268 μέτρων, εκτοπίσματος 45.000 τόνων, ταχύτητας που έφτανε τους 23 κόμβους, με τρεις προπέλες και εννέα καταστρώματα, θα έφτανε το πρωΐ της 16ης Απριλίου 1912 στη Νέα Υόρκη.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε την 1η Σεπτέμβρη του 1985, σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, και από τη μελέτη των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν οι ειδικοί συγκλίνουν πως ο «Τιτανικός» δεν κατέρρευσε από το ρήγμα λόγω παγόβουνου, αλλά από το αποτέλεσμα της σύγκρουσης: χαλάρωση των αρμών στα ελάσματα της γάστρας.

http://www.encyclopedia-titanica.org/index.php .