Οι ελληνογαλλικές σχέσεις, το Κυπριακό, η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία, η σημασία της σταθερότητας στη Λιβύη και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Μαρκ Ερό, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την Τρίτη.
Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, το Κυπριακό, η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία, η σημασία της σταθερότητας στη Λιβύη και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν στην ατζέντα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Μαρκ Ερό, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την Τρίτη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το ελληνικό και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν έναν εξαιρετικά παραγωγικό οδικό χάρτη - από την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το περασμένο καλοκαίρι - που, ήδη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν υλοποιηθεί πολλές πλευρές, ενώ υπογράμμισε τα κοινά οράματα που μοιράζονται Ελλάδα και Γαλλία για την Ευρώπη, όπως η διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξης στους πολίτες της, και ο μεγάλος ρόλος της στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Γαλλία κατανοεί την ανάγκη για μία Κύπρο πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της Ε.Ε.» και επεσήμανε ότι εξήγησε στον Γάλλο ομόλογό του τις ελληνικές θέσεις ως προς την αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Σημείωσε, επίσης, ότι «η λύση για το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιη, ευρωπαϊκή, να εξυπηρετεί όλους τους Κυπρίους, την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και αυτό να είναι το κριτήριο και όχι τα συμφέροντα τρίτων».
Στο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναφέρθηκε, από την πλευρά του και ο κ. Ερό, τονίζοντας ότι «η επανένωση της Κύπρου θα ήταν σημαντικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή, μήνυμα για τη δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνεννοούνται, για τον ρόλο που η χώρα μπορεί να παίξει στην περιοχή, αλλά και μήνυμα ως προς την αντίληψη της Ευρώπης για τη συμβίωση».
Επίσης, ο κ. Ερό διευκρίνισε πως η Γαλλία, ως μη εγγυήτρια δύναμη, δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κύπρο, προκειμένου να ακούσει και να συμμετάσχει στον κοινό προβληματισμό. Επανέλαβε, δε, ότι θα είναι πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα από μία επανένωση, από τη συμμετοχή μίας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι είναι κάτι που και η Ε.Ε. το έχει ανάγκη.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις κοινές ανησυχίες των χωρών τους για το προσφυγικό, συμφώνησαν ως προς την ανάγκη τήρησης της συνφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι τις επιπτώσεις του πολέμου τις ζει η Ευρώπη εδώ και έναν χρόνο, όπως και τα ελληνικά νησιά, και επισήμανε ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν πως η πάλη για λύση του προσφυγικού σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι και πάλι ενάντια στον πόλεμο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες είναι μαζί και στη στήριξη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επανενεργοποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη βορειοαφρικανική χώρα, στην οποία θα μεταβεί στα τέλη του επόμενου μήνα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη γαλλική πρόταση για αναζήτηση λύσης στο Μεσανατολικό, την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το παλαιστινιακό ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα κατανοήσουν ότι τα προβλήματα δεν αδρανούν αλλά μεγαλώνουν, άρα, έχει σημασία η έγκαιρη λύση τους μέσα από τον διάλογο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, έσωσε ζωές, παλεύει ενάντια στους διακινητές και επέτρεψε να υπάρξει κοινή διαχείριση του προβλήματος. «Υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά δεν είναι αρκετά, χρειάζονται και άλλες προσπάθειες, κοινές προσπάθειες και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλες οι πλευρές», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία έχει αναλάβει δεσμεύσεις, τις τηρεί και θα τις τηρήσει με την αποστολή βοήθειας στα σύνορα, αλλά και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία. Όπως υποστήριξε, πρώτος στόχος, σε αυτήν τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει ο τερματισμός των βομβαρδισμών στη Συρία και η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ακόμη, ο κ. Ερό επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών στη Συρία, στο Ιράκ, είναι σημαντικά θέματα για την Ευρώπη, τα οποία καλείται να τα αντιμετωπίσει και για να γίνει αυτό πρέπει η Ε.Ε. να είναι πιο ενωμένη και πιο αλληλέγγυα, απαιτήσεις που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπενθυμιστούν αυτήν τη στιγμή καμπής για το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά το Brexit.