Στην αδειοδότηση των καναλιών στην Ελλάδα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
Στην αδειοδότηση των καναλιών στην Ελλάδα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
«Μεγάλοι επιχειρηματίες, συχνά από τον εφοπλιστικό χώρο επεδίωκαν πολιτική επιρροή με τη βοήθεια των καναλιών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δίνονταν μόνο προσωρινές άδειες, ο νεποτισμός γιγαντωνόταν. Η παράταση μιας προσωρινής άδειας από έναν υπουργό ήταν μια χάρη η οποία ενδεχομένως να συνοδευόταν από κάποιο αντάλλαγμα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι αφού δεν πλήρωσαν για άδειες που διήρκησαν χρόνια. Οι κυβερνώντες ανεξάρτητα εάν ήταν συντηρητικοί ή σοσιαλδημοκράτες προσπαθούσαν να ευνοήσουν τους φίλους τους με κρατικές παραγγελίες για να χρηματοδοτήσουν έμμεσα φίλα προσκείμενα κανάλια. Ακόμα και ελληνικές τράπεζες ήταν αναμεμειγμένες σε δάνεια που αργότερα παραγράφηκαν».
Στο δημοσίευμα της FAZ υπάρχει αναφορά και στην εξέταση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει αύριο για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση Τσίπρα επικαλείται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού τοπίου όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει όμως τις έντονες αμφιβολίες που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο και παραθέτει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα άρθρου της γερμανόφωνης εφημερίδας Griechenland-Zeitung που εκδίδεται στην Αθήνα: «Το νέο σύστημα δεν αίρει την εδώ και χρόνια επικρινόμενη διαπλοκή μεμονωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, μιντιακής εξουσίας και κρατικών προνομίων. Στη θέση των παλιών μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών, που έκαναν κατάχρηση των διαύλων τους ώστε να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, έχουν εμφανιστεί απλά νέοι, ίσως ακόμη πιο αδίστακτοι».