Κόσμος
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 17:27

Απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Βαρκελόνη

Περίπου 50 μετανάστες που διαμένουν σε κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βαρκελόνη άρχισαν απεργία πείνας, λίγες ημέρες μετά την «εξέγερση» η οποία σημειώθηκε σε άλλο κέντρο φιλοξενίας, στη Μαδρίτη.

Περίπου 50 μετανάστες που διαμένουν σε κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Βαρκελόνη άρχισαν απεργία πείνας, λίγες ημέρες μετά την «εξέγερση» η οποία σημειώθηκε σε άλλο κέντρο φιλοξενίας, στη Μαδρίτη.

«Την Κυριακή το απόγευμα 68 άνθρωποι αρνήθηκαν να μπουν στην καντίνα για να φάνε και κατόπιν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους. Το πρωί της Δευτέρας, 47 από αυτούς τηρούν την ίδια στάση», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, οι μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατάγονται από την Αλγερία, αρνούνται να τραφούν και πέρασαν τη νύχτα τους στην αυλή του κέντρου κράτησης, στην περιφέρεια της Βαρκελόνης.

Οι μετανάστες ζητούν να τους αφήσουν ελεύθερους, ανέφερε το δίκτυο «Να κλείσουμε τα CIE» (σ.σ. τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών), πολλά μέλη του οποίου επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας. «Πρόκειται για ανθρώπους που έφτασαν εδώ με πλοιάρια (...) Αναρωτιούνται γιατί να βιώνουν αυτήν την κατάσταση αφού διακινδύνευσαν τη ζωή τους» είπε στους δημοσιογράφους ο νομικός εκπρόσωπος του δικτύου Αντρές Γκαρθία Μπέριο.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου 40 μετανάστες εξεγέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Μαδρίτη και πέρασαν τη νύχτα στη στέγη του κτηρίου όπου διαμένουν. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κόμματα της Αριστεράς έχουν καταγγείλει τις κακές συνθήκες διαμονής στα κέντρα αυτά και ζητούν το κλείσιμό τους.

«Τους κλείνουν στην απομόνωση, σε αντίποινα για μικροπράγματα, πρόκειται για εξευτελιστική μεταχείριση», ανέφερε δικαστής σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es. Ο δικαστής Ραμίρο Γκαρθία δε Ντιός εκτίμησε ότι τα κέντρα κράτησης είναι «χειρότερα από τις φυλακές».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, 6.930 άνθρωποι πέρασαν το 2015 από διάφορα κέντρα κράτησης και το 41% από αυτούς τελικά απελάθηκε.