Με μια αμφιλεγόμενη απόφαση που δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για τους ίδιους, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές βάζουν τέλος στη δεκάμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Με μια αμφιλεγόμενη απόφαση που δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για τους ίδιους, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές βάζουν τέλος στη δεκάμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) κλήθηκε να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει εάν ο κεντροδεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι λάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Με σαφή πλειοψηφία το PSOE τάχθηκε τελικώς υπέρ της αποχής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε νέα θητεία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στον πρωθυπουργικό θώκο και τον σχηματισμό, από τον ίδιο, κυβέρνησης μειοψηφίας.
Όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην ομοσπονδιακή επιτροπή ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος Χαβιέ Φερνάντες, «ψήφισαν 235 μέλη. 139 υπέρ της πρότασης για αποχή και 96 κατά. Γνωρίζετε την απόφαση αλλά επιτρέψτε μου να τη διαβάσω.
»Κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και προκειμένου να εκφράσουμε την πλήρη απόρριψη των πολιτικών του Λαϊκού Κόμματος θα ψηφίσουμε ‘όχι’. Κατά δεύτερον, προκειμένου να ξεδιπλώσουμε το περιεχόμενο αυτής της απόφασης και να ξεμπλοκάρουμε την παρούσα κρίσιμη πολιτική κατάσταση από την οποία υποφέρει η χώρα, η Κ.Ο. του PSOE θα απόσχει της ψηφοφορίας κατά τον δεύτερο γύρο».
Μια αμφιλεγόμενη απόφαση
Επιλέξαμε το μικρότερο κακό, μια αδύναμη συντηρητική κυβέρνηση είναι προτιμότερη από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξήγησε ο κ. Φερνάντες. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου του 2015. Ούτε και η κάλπη του Ιουνίου κατάφερε να βγάλει τέτοιους συσχετισμούς δυνάμεων που να επιτρέπουν το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όλο αυτό το διάστημα ο Μαριάνο Ραχόι ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και έχει συνεπώς περιορισμένες αρμοδιότητες.
Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του PSOE Πέδρο Σάντσεθ την 1η Οκτωβρίου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη λύση του πολιτικού γόρδιου δεσμού στη Μαδρίτη. Με την εσωκομματική κριτική στο πρόσωπό του να εντείνεται καθότι αρνούνταν κατηγορηματικά να συναινέσει σε μια νέα θητεία του Μαριάνο Ραχόι - θεωρώντας τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος κύριο υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας - ο κ. Σάντσεθ αναγκάστηκε τελικώς να αποχωρήσει. Στην ψηφοφορία της Κυριακής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή του PSOE επικράτησαν, όπως αναμένετο, οι υποστηρικτές της αποχής. Είχαν προηγηθεί όμως έντονες συζητήσεις, με πολλά μέλη του κόμματος να προσπαθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή να μεταπείσουν τη διαφαινόμενη πλειοψηφία «υπέρ» του κ. Ραχόι.
Το PSOE «αυτοκτόνησε»
«Είναι μια πολύ λυπηρή μέρα κατά την οποία το Σοσιαλιστικό Κόμμα 'αυτοκτόνησε'. (…) Ούτε οι ψηφοφόροι αλλά ούτε και τα μέλη του κόμματος ήθελαν να ξανακυβερνήσει το Λαϊκό Κόμμα. Αισθανόμαστε ορφανοί», λέει οπαδός του κόμματος και μια κυρία συμπληρώνει: «Συνιστά όνειδος για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. (…) Θα πρέπει φυσικά να αποδεχθούμε την απόφαση. Αλλά ως σοσιαλίστρια θα είχα πει όχι, όχι και ξανά όχι σε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση».
Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ' θα έχει εντός της ημέρας, αλλά και την Τρίτη, νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.