Οι γαλλικές αρχές επιμένουν. Στις 8 το πρωί της Δευτέρας αρχίζει, βάσει προγράμματος, η εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί. Εκφράζονται φόβοι για επεισόδια με ακτιβιστές.
Οι γαλλικές αρχές επιμένουν. Στις 8 το πρωί της Δευτέρας αρχίζει, βάσει προγράμματος, η εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί. Εκφράζονται φόβοι για επεισόδια με ακτιβιστές.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η αποκαλούμενη «ζούγκλα του Καλαί», η σημερινή παραγκούπολη με τους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, θα αποτελεί παρελθόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, γι' αυτό οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από μέρες. Στόχος είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά τη μετακίνηση τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.
Από πέρυσι χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στο Καλαί, περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν με κάποιον τρόπο στη Μ. Βρετανία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Το απόγευμα της Κυριακής έγινε μια τελευταία εντατική προσπάθεια ενημέρωσης με τις αρχές να μοιράζουν φυλλάδια σε εννέα διαφορετικές γλώσσες και να εξηγούν πώς ακριβώς πρόκειται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το πρωί της Δευτέρας.
Σε ένα υπόστεγο 3.000 τ.μ. που έχει νοικιάσει η κυβέρνηση, δίπλα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, θα πρέπει κατ΄αρχήν να στοιχηθούν σε τέσσερες σειρές: ανήλικοι, ενήλικες, οικογένειες, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες. Στη συνέχεια θα τους προταθεί η μετακίνηση με πούλμαν σε ένα από τα 460 κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού που προβλέπονται στη γαλλική επαρχία. Για τους ανήλικους που έχουν οικογένεια στην Αγγλία, οι οποίοι είναι περίπου 1.300, προβλέπεται να παραμείνουν σε κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Καλαί, έως ότου πεισθεί η βρετανική κυβέρνηση να τους δεχθεί.
Για την όλη διαδικασία έχουν μετακινηθεί στο Καλαί 1200 αστυνομικοί για αυστηρή επιτήρηση. Η πρόκληση είναι μεγάλη για την κυβέρνηση γιατί υπάρχουν ήδη ισχυρές αντιδράσεις για ορισμένα κέντρα υποδοχής στη γαλλική επαρχία. Αλλά και γιατί αναμένεται να προσκρούσει στο τείχος της άρνησης πολλών μεταναστών, που φοβούνται ότι μετακινούμενοι θα δουν να απομακρύνεται το βρετανικό τους όνειρο.
Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι «απάντησαν», κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Ο Κριστιάν Σαλομέ, επικεφαλής της ΜΚΟ Auberge des Migrants, δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Journal de Dimanche ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες δεν θέλουν να αποχωρήσουν και ότι από τη Δευτέρα μπορεί να δούμε σκηνές έντασης και ανθρωποκυνηγητού, καθώς πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να διαφύγουν και να αναζητήσουν κρυψώνα στα περίχωρα του Καλαί.