Καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις κατοικίες τους, οι αυτόχθονες που ζουν στο μικρό νησί Λένοξ του Καναδά, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες κλιματικής αλλαγής στη χώρα και την ήπειρο.
Καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις κατοικίες τους, οι αυτόχθονες που ζουν στο μικρό νησί Λένοξ του Καναδά, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες κλιματικής αλλαγής στη χώρα και την ήπειρο. Περίπου 450 μέλη της φυλής Μίκμακ κατοικούν στο νησί, και προσπαθούν να προστατεύσουν τις ακτές τους με βράχια. Τελικά, όμως, η απώλεια της γης είναι πιθανό να τους αναγκάσει να μετεγκατασταθούν.
Το νησί Λένοξ χάνει συνεχώς επιφάνεια, καθώς τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν. Το 1880, το νησί είχε έκταση περίπου 1.500 στρέμματα, αλλά σήμερα το ήδη μικρό νησί έχει πλέον χάσει σχεδόν 300 στρέμματα αυτής της γης. Τουλάχιστον 77 στρέμματα χάθηκαν μόνο μεταξύ 1968 και 2010. Σύμφωνα με τον Άνταμ Φένετς, διευθυντή του Κλιματικού Εργαστηρίου στο γειτονικό Πανεπιστήμιο της Νήσου του Πρίγκιπα Εδουάρδου (UPEI), είναι πολύ πιθανό η κοινότητα του νησιού Λένοξ να αποτελέσει την πρώτη που θα αναγκαστεί να μετεγκατασταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής στον Καναδά.
Οι κάτοικοι στοιβάζουν ογκόλιθους στις ακτές του νησιού, σε μια προσπάθεια να προφυλαχθούν από τη διάβρωση, αλλά μια τέτοια τακτική κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι να μεταφερθούν όλοι οι κάτοικοι στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι αρχές του Λένοξ αγόρασαν δύο μεγάλα οικόπεδα στο μεγαλύτερο γειτονικό νησί, με στόχο να κατασκευάσουν δεκάδες σπίτια εκεί.
Το Υπουργείο Αυτοχθόνων και της Βορείων Υποθέσεων του Καναδά χρηματοδοτεί τις έρευνες της διάβρωσης, αλλά δεν έχει ακόμη προσφέρει χρήματα για να βοηθήσει τους κατοίκους να μετακινηθούν, ή ακόμη και να μεταφέρουν τους ογκόλιθους στις ακτές.
«Έχουμε ένα σχέδιο, αλλά πρόκειται να κοστίσει πολλά χρήματα για να το κάνουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Σε αυτό το σημείο είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την προστασία της ακτογραμμής», δήλωσε η αρχηγός της φυλής, Ματίλντα Ραμτζάταν.