Πολιτική
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 14:56

Άγονη η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Άγονη κατέληξε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν να ληφθεί η απόφαση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άγονη κατέληξε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν να ληφθεί η απόφαση μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που αρχικά δεν έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά δευτερολογώντας υπενθύμισε ότι είναι πάγια θέση του κόμματος, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει η τροπολογία Παππά.

«Οι δημόσιες αιτιάσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δύο ειδών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε «από τη μία υπάρχει μία στάση ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΣτΕ να υπάρξει μία αναμονή.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει η συγκρότηση από την παρούσα Διάσκεψη αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, και αυτό τίθεται ως προϋπόθεση. Αυτό δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προβληματιζόμενοι ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς».

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι δυνατό η αξιωματική αντιπολίτευση στη βάση μίας πραγματικής αντιπαράθεσης και ένστασης για έναν νόμο να μην συνηγορεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα θυμίσω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό το επιχείρημα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλή και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο ίδιος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής», αλλά όλα άλλαξαν μετά την τροπολογία Παππά.

«Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε «σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».

«Δεν μιλάμε για νίκες», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση».

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», τόνισε.

«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι «τα πρόσωπα που έχετε από εμάς είναι δεκτά».

«Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Ας περιμένουμε την τελική απόφαση επί της ουσίας, είναι θέμα ημερών», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

naftemporiki.gr