Κόσμος
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 12:10

Ανησυχία για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας λόγω της εκλογής Ράτζινγκερ

Tην ανησυχία ότι η εκλογή του Πάπα Βενέδικτου του 16ου θα επιφέρει νέα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζουν σε σημερινά τους δημοσιεύματα οι τουρκικές εφημερίδες.

Ο 78χρονος Γιόζεφ Ράτζινγκερ στο παρελθόν έχει δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον της σε μία ένωση των ισλαμικών κρατών αντί στην Ε.Ε.. Σε προηγούμενη συνέντευξή του ο νεοεκλεγείς Ποντίφηκας είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «μόνιμη αντίθεση έναντι της Ευρώπης».

Στην Ιταλία ο Τύπος εκτιμά ότι η γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών του κονκλάβιου μόλις μετά από τέσσερις ψηφοφορίες, δείχνει ότι ο Ράτζινγκερ εκμεταλλεύτηκε την ώθηση που του έδωσε το γεγονός ότι ήταν «φαβορί». Φίλοι και συνεργάτες του νέου Ποντίφηκα επιμένουν πάντως ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή για να δει την θερμή πλευρά του Βενέδικτου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ήδη από τον ιταλικό Τύπο ως «καρδινάλιος –πάντσερ» και «το ροντβάιλερ του Θεού».

Στην πατρίδα του τη Γερμανία, τα νέα της εκλογής του Ράτζινγκερ στον παπικό θρόνο έγιναν δεκτά με ανάμικτα συναισθήματα. Ο καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ χαρακτήρισε τον νέο πάπα «άξιο διάδοχο του Ιωάννη Παύλου του Β’», ωστόσο ορισμένοι μη-καθολικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες εξέφρασαν φόβους ότι θα μπλοκάρει τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

Απογοήτευση για την εκλογή του Ράτζινγκερ εξέφρασαν και αρκετοί εκκλησιαστικοί παράγοντες στη Λατινική Αμερική με δεδομένο ότι ο νέος Πάπας δεν προέρχεται από την ήπειρο που διαθέτει μισό δισεκατομμύριο Καθολικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε πάντως τον νέο Ποντίφηκα «άνθρωπο με μεγάλη σοφία και γνώση».