Απόψεις
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 12:53

Ισορροπώντας στο οικονομικό ευρωσύμπαν

Στο οικονομικό σύμπαν της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι έχει αναλάβει ρόλο προστάτη των χωρών-μελών, διοχετεύοντας άφθονη ρευστότητα και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να δανείζονται ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη «δορυφόρος» αυτού του σύμπαντος, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Tα μέτρα μας αποδίδουν: Συμβάλλουν στο να παραμείνει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας μια ανάκαμψη που ωφελεί επίσης καταθέτες και συνταξιούχους στη Γερμανία και στο σύνολο της Ευρωζώνης». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπερασπίσθηκε πρόσφατα τους τολμηρούς χειρισμούς της ΕΚΤ και των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης ενώπιον της γερμανικής Βουλής. Επισήμως, η ΕΚΤ λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ντράγκι χρειάστηκε να επισκεφθεί την Bundestag: Tο είχε κάνει και στα τέλη του 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους, τότε που η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων είχε εγείρει έντονες αντιδράσεις, αλλά και νομικές προσφυγές στη Γερμανία. Αυτή την εβδομάδα, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης θα χρειαστεί και πάλι να τηρήσει ισορροπίες, φροντίζοντας να μη διαψεύσει τις προσδοκίες των επενδυτών για την άσκηση ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, χωρίς όμως η επόμενη κίνησή του προς αυτή την κατεύθυνση να τον φέρει ξανά αντιμέτωπο με το Βερολίνο.

Η ΕΚΤ με τη συνεδρίαση της 20ής Οκτωβρίου θα κερδίσει χρόνο, προλειαίνοντας το έδαφος για τη μεγάλη «έκπληξη» στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου. Πολλά τα σενάρια που ψιθυρίζονται: από την απλή παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν της ημερομηνίας του Μαρτίου 2017 μέχρι τις αλλαγές στους όρους, ώστε να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της διαθεσιμότητας επιλέξιμων τίτλων. 

Στο οικονομικό σύμπαν της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι έχει αναλάβει ρόλο προστάτη των χωρών-μελών, διοχετεύοντας άφθονη ρευστότητα και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να δανείζονται ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη «δορυφόρος» αυτού του σύμπαντος. Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Και έως τότε, η χώρα διστάζει να περάσει ξανά το «κατώφλι» των αγορών.