Για σημαντική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1999, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), Γιγίτ ¶λπογκαν, σημειώνοντας πως από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 25 συμφωνίες, ενώ εκτός από το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, έχει αρχίσει και συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, καθώς και στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.
«Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια, ενώ 900.000 περίπου Τούρκοι και Έλληνες αντήλλαξαν επισκέψεις», είπε κ. Αλπογκάν σημειώνοντας ότι «στην Τουρκία λειτουργούν 76 ελληνικές εταιρείες» γεγονός το οποίο όπως είπε, σημαίνει «ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και πεποίθηση ότι οι σχέσεις βελτιώνονται».
Όπως επισήμανε ο κ. Αλπογκαν, «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα εάν στο Αιγαίο υπάρχει πρόβλημα ή αν υπάρχουν προβλήματα. «Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό. Η Ελλάδα θεωρεί ως μοναδικό πρόβλημα την υφαλοκρηπίδα», παρατήρησε ο γ.γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε τουρκική ούτε ελληνική θάλασσα», τόνισε ο κ. Αλπογκάν, σημειώνοντας πως η Τουρκία από το 1964 ζητει τα χωρικά ύδατα να παραμείνουν στα 6 μίλια. «Τα 190 από τα 191 κράτη του κόσμου έχουν την άποψη ότι ο εναέριος χώρος έχει τόση έκταση όση και τα χωρικά ύδατα, μόνο η Ελλάδα λέει: "Η έκταση των χωρικών μου υδάτων είναι 6 μίλια και ο εναέριος χώρος μου 10 μίλια"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων