Πολιτική
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 07:02

Σε αναζήτηση νέου γραμματέα ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκλέξουν και τον νέο γραμματέα του κόμματος. Πρόθεση του Μαξίμου είναι ο νέος γραμματέας να είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής (γι' αυτό και δεν προκρίθηκε ο πρώην γραμματέας της νεολαίας Νάσος Ηλιόπουλος), ώστε να υπερβεί τις κομματικές αγκυλώσεις.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Από την ερχόμενη Κυριακή, όταν και θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκλέξουν και τον νέο γραμματέα του κόμματος. Πρόθεση του Μαξίμου είναι ο νέος γραμματέας να είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής (γι' αυτό και δεν προκρίθηκε ο πρώην γραμματέας της νεολαίας Νάσος Ηλιόπουλος), ώστε να υπερβεί τις κομματικές αγκυλώσεις και να κάνει πράξη την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου, για κόμμα των μελών και «άνοιγμα» στο εκλογικό σώμα, το οποίο στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 και εντεύθεν.

Ο απερχόμενος γραμματέας Π. Ρήγας -ο οποίος εκλέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με 149 ψήφους έναντι 41 λευκών και 2 άκυρων και ήταν μέλος της «Πλατφόρμας 2010»- δεν κατάφερε να κάνει πράξη το «άνοιγμα στον κόσμο». Ο νέος γραμματέας, κατά το Μαξίμου, δεν πρέπει να είναι μέλος κάποιας τάσης. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί, ωστόσο κάποια στιγμή στο τραπέζι έπεσε το όνομα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Ο κ. Φίλης είχε όλο το «πακέτο» που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός. Είναι ένα στέλεχος με γνώση των κομματικών διεργασιών και σημαντικά ερείσματα στα παραδοσιακά στελέχη, μετά και την κόντρα του με την εκκλησία για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Παράλληλα, η φυγή του από το υπουργείο Παιδείας θα αφαιρούσε και ένα αγκάθι στις σχέσεις του Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Η υποψηφιότητα Φίλη, ωστόσο, δεν «περπάτησε» αφενός διότι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έστειλε το μήνυμα πως έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο υπουργείο, αφετέρου γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προ ημερών τον είχε βαθμολογήσει με άριστα 20 στο υπουργείο. Κρίθηκε, συνεπώς, ότι απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας θα ήταν σαν να αυτοαναιρείται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, να είναι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 διαθέτει μεγάλη εσωκομματική εμπειρία, αφού ήταν εκείνος που επικοινωνιακά οδήγησε το κόμμα από το 4% στην εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015. Στο πλευρό του κ. Τσίπρα στάθηκε πολλές φορές απέναντι στο Αριστερό Ρεύμα και τον Π. Λαφαζάνη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι ενδεχόμενη φυγή του από το υπουργείο ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες οδηγήθηκε πολλάκις σε κόντρα με έναν άλλον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του πάλαι ποτέ Συνασπισμού και στενού συνεργάτη του Νίκου Κωνσταντόπουλου, τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ωστόσο με το Μαξίμου να «καίγεται» στην κυριολεξία να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, η φυγή του κ. Σκουρλέτη από το Περιβάλλοντος μάλλον αφαιρεί έναν πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα και προσθέτει ένα πολύτιμο γρανάζι στην κομματική μηχανή.

Η αποχώρηση ενός υπουργού για τη θέση του γραμματέα αναθερμαίνει και τα σενάρια για ανασχηματισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις χθεσινές συζητήσεις στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός άκουσε για πρώτη φορά, χωρίς να αντιδράσει, την εισήγηση για ανασχηματισμό μετά το συνέδριο.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι το νέο υπουργικό σχήμα δεν πρέπει να «καεί» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά ο «οδικός χάρτης» Τσίπρα, μετά και τις εξελίξεις με ΔΝΤ και Σόιμπλε, μπορεί να πάει πίσω, ακόμη και στο μακρινό 2018.

Το κακό είναι πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση δεν επιτρέπει αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Με τους κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Σταθάκη, Φίλη, Κατρούγκαλο (λόγω εργασιακών) στις θέσεις τους, το στοιχείο της πλήρους ανανέωσης της κυβέρνησης χάνεται. Οι σχετικές πάντως αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.