Πολιτική
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 14:04

Το ΥΠΕΧΩΔΕ για το κλείσιμο της υπόθεσης κατασκευής της Αττικής Οδού

Ανακοίνωση αναφορικά με το πρόσφατο πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Ελένης Τουλουπάκη για τη σύμβαση της Αττικής Οδού http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/21/1036285.htm http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/22/1036528.htm , εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:

«Η Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία κυρώθηκε και από τη Βουλή στις 16/12/1996, προβλέπει ότι η Παραχωρησιούχος Εταιρεία (Αττική Οδός Α.Ε.) μπορεί να υιοθετήσει αντίτιμο διοδίων έως και 3 ευρώ (τιμές 2004). Σήμερα, ως γνωστόν, το αντίτιμο διοδίων είναι 2,5 ευρώ.

Πράγματι η ημερήσια κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις για τη μέγιστη ημερήσια κυκλοφορία στη Σύμβαση Παραχώρησης.

Όμως, η σύμβαση προβλέπει ότι η Παραχωρησιούχος Εταιρεία οφείλει να επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο όταν αποπληρωθούν τα Δάνεια τα οποία έχει συνάψει για την κατασκευή του έργου και, ταυτόχρονα, πετύχει την προβλεπόμενη απόδοση (11,5%) των Ιδίων Κεφαλαίων.

Κατά συνέπεια, η υψηλότερη - σε σχέση με την προβλεπόμενη κίνηση - στην Αττική Οδό θα οδηγήσει στη νωρίτερη παράδοση του έργου στο Ελληνικό Δημόσιο από την προβλεπόμενη -που ήταν 18 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2004.

Μάλιστα, υπάρχει Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΥΔΕ/ΣΕΡΑ, η οποία παρακολουθεί και εποπτεύει συστηματικά και με επιμέλεια την κυκλοφορία, τα έσοδα και γενικότερα την καλή λειτουργία της Αττικής Οδού, όπως και των άλλων έργων παραχώρησης.

Τα έως σήμερα δεδομένα εξετάζονται και έχουν οδηγήσει σε εκτιμήσεις για τη νωρίτερη παράδοση του έργου στο Ελληνικό Δημόσιο, η οποία εξαρτάται από τα έσοδα λειτουργίας της Αττικής Οδού, όπως αυτά καθορίζονται κυρίως από τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων».

«Η στενή και συστηματική παρακολούθηση του θέματος από τo ΥΠΕΧΩΔΕ εγγυάται τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και επ’ αυτού δεν συντρέχει πλέον ουδείς λόγος ανησυχίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση με αφορμή το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, με το οποίο η υπόθεση της κατασκευής της Αττικής Οδού τέθηκε στο αρχείο, εξέδωσε και ο Τομέας Οικονομικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Αφού επισημαίνεται ότι η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο, μετά από ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών της ΝΔ Καλλιώρα - Νικολόπουλου, παραμονές των εκλογών του 2004, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι «μετά την παταγώδη κατάρρευση της σκανδαλολογίας που είχε αναπτυχθεί από τη ΝΔ για το έργο της Αττικής οδού, η ΝΔ οφείλει να ζητήσει συγνώμη για τις καταγγελίες εις βάρος της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

«Το προεκλογικό δόγμα της ΝΔ (καταγγελίες-υποσχέσεις-υπερβολές), καταρρέει μέρα με την ημέρα. Δυστυχώς, όμως, η κατάρρευση αυτή συμπαρασύρει και την προσπάθεια της χώρας και τα επιτεύγματα που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.