Περιβάλλον
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 19:46

Η Κίνα ηγείται των έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης παγκοσμίως

Το 2015 η παγκόσμια ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε κατά 1,8%, σημειώνοντας επίπεδα ρεκόρ, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του επιπέδου που απαιτείται για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Το 2015 η παγκόσμια ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε κατά 1,8%, σημειώνοντας επίπεδα ρεκόρ, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του επιπέδου που απαιτείται για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι μεγαλύτερες βελτιώσεις έλαβαν χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Κίνα να αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη ενεργειακής απόδοσης για το 2015.

Το 2015, η Κίνα βελτίωσε την ενεργειακή της απόδοση κατά 5,6%, ενώ το προηγούμενο έτος η βελτίωση ανήλθε στο 3,1%, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού. Παρά το ότι η οικονομία της ασιατικής υπερδύναμης αναπτύχθηκε κατά 6,9% το 2015, η ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε μόνο κατά 0,9%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1997.

Η Κίνα μόνη της βελτίωσε το μέσο όρο ενεργειακής απόδοσης στον κόσμο κατά 0,4% το περασμένο έτος. Ωστόσο, η συνολική βελτίωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας, δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Η παγκόσμια οικονομία πρέπει να βελτιώνει την ενεργειακή της απόδοση κατά 2,6% ανά έτος, ώστε να επιτύχει τους στόχους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το θετικό είναι ότι η βελτίωση για το 2015, ήταν τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση.

«Η ενεργειακή απόδοση είναι ένας πόρος που όλες οι χώρες διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού. «Χαιρετίζω τη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής απόδοσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι πολλές κυβερνήσεις προωθούν με επιτυχία πολιτικές ενεργειακής απόδοσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κράτη-μέλη του οργανισμού εξοικονόμησαν 540 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστη ενέργειας το 2015, ως αποτέλεσμα έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης που ξεκίνησαν από το 2000.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2040, πρέπει να προέλθουν από πολιτικές ενεργειακής απόδοσης.