Κόσμος
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 18:03

Ας αποφευχθούν «σενάρια καταστροφής»

Ενδεχόμενη απόρριψη του Ευρωσυντάγματος θα είχε επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πίτερ Μάντελσον.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει αποτελμάτωση. Στη χειρότερη, θα δούμε κάποια μορφή χάους», εκτίμησε ο βρετανός επίτροπος, τονίζοντας ότι «στις χρηματαγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα». Ο κ. Μάντελσον έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο» σε περίπτωση μιας απορριπτικής ετυμηγορίας των Γάλλων στις 29 Μαϊου (που δεν φαντάζει και απίθανο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των δημοσκοπήσεων).

Ο ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Πιέτ Χειν Ντόνερ προειδοποίησε πως μία αρνητική ψήφος θα μπορούσε να προκαλέσει στους κόλπους της Ε.Ε. καταστάσεις όμοιες με εκείνες που προκάλεσαν την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η τακτική του «να τρομάξουν» οι ψηφοφόροι για να τοποθετηθούν θετικά στο Ευρωσύνταγμα, πέρα από το γεγονός ότι αφήνει την υπόνοια ένδειας επιχειρημάτων, αναιρεί και το νόημα της επιλογής, αφού μπροστά τους προβάλλουν ως μόνη επιλογή την προσυπογραφή της προτεινόμενης λύσης.

Η ομοβροντία απειλών φέρνει στο νου ανάλογες πιέσεις -μεγαλύτερης έντασης είναι η αλήθεια- προς τους Ελληνοκυπρίους πέρυσι, ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν. Και τότε τονίζονταν «ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο λύσης για καιρό».

Αν δεν μπορούν να αποδεχτούν και να αντέξουν την ετυμηγορία στα δημοψηφίσματα, ας μην δεσμεύονται στην διεξαγωγή τους.

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως είναι εύκολη η εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο Ευρωσύνταγμα, που είναι προϊόν συμβιβασμού. Αλλά από τα «σενάρια καταστροφής», θα ήταν καλλίτερα να εξηγήσουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες πως το Σύνταγμα θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στη λήψη των αποφάσεων σε μία υπό διεύρυνση Ευρώπη.

Οσο για τα περί κρίσης, «όλοι γνωρίζουν πως αρχίζει μία, κανείς πως θα τελειώσει». Οπότε, ας μη βιάζονται οι Κασσάνδρες.

K.T.