Πολιτική
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 11:28

Μάχη στη Βουλή για τη διαπλοκή: «Οπλίζουν» Τσίπρας και Μητσοτάκης

Σφοδρή αναμένεται να είναι η σημερινή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Θα πάμε με όλα τα όπλα στη φαρέτρα μας. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό», έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα εστιάσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το οικονομικό επιτελείο να επιστρέφει από την Ουάσιγκτον κουβαλώντας στις αποσκευές του το ερώτημα της παραμονής η μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τετάρτη.

Το στίγμα για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στα πηγαδάκια στο Μαξίμου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λέγοντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επί λέξει: «Θα πάμε με όλα τα όπλα στη φαρέτρα μας. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».

Η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης αναμένεται σφοδρή, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στο κάδρο της διαπλοκής ο Πρωθυπουργός θα τοποθετήσει εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, η συζήτηση θα περιλαμβάνει και τα πεπραγμένα της οκταετίας Σημίτη. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αφού τα στελέχη της είναι πεπεισμένα ότι η ώσμωση μεταξύ των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένη.

Είναι επίσης χαρακτηριστική και η δήλωση, το περασμένο Σάββατο, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο τις αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ας καταλάβουν στη Ν.Δ. ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Τα υπόλοιπα τη Δευτέρα στη Βουλή».

Κυρ. Μητσοτάκης: Διαπλοκή είναι ο διαγωνισμός για τις άδειες

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στο γεγονός ότι η περίφημη «μάχη» του κ. Τσίπρα κατά της διαπλοκής, που η κυβέρνηση έκανε και κάνει σημαία της, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο: «Ρίχνει νερό στον μύλο της διαπλοκής με αποτέλεσμα να στήσει μια νέα διαπλοκή χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ορίσει τη διαπλοκή εστιάζοντας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Διαπλοκή είναι όταν έχεις εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι όποιες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες οι οποίοι το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ», θα ισχυριστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ αναμένεται να κάνει και εκτενή αναφορά στις παρενέργειες που έχει η συγκεκριμένη διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο.

Δείγμα γραφής για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή είναι και η επισήμανση της Πειραιώς ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο Νίκος Παππάς συμβολίζει τη διαπλοκή της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου… Ο διαγωνισμός – φάρσα έχει ακυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών και ο ίδιος είναι έκθετος».