Το μήνυμα της στερλίνας, μετά την απότομη «βουτιά» 10% της Παρασκευής, είναι απλό: η Βρετανία επέλεξε να βάλει την πολιτική πάνω από την οικονομία ή, για να το προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βάλει το κόμμα της πάνω από τη χώρα της, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί σχολιαστές, εάν επιλέξει μία «σκληροπυρηνική» γραμμή εξόδου, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Το μήνυμα της στερλίνας, μετά την απότομη «βουτιά» 10% της Παρασκευής, είναι απλό: η Βρετανία επέλεξε να βάλει την πολιτική πάνω από την οικονομία ή, για να το προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βάλει το κόμμα της πάνω από τη χώρα της, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί σχολιαστές, εάν επιλέξει μία «σκληροπυρηνική» γραμμή εξόδου.
Ο προορισμός αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, το ταξίδι όμως άρχισε μόλις τώρα και θα είναι περίπλοκο και επικίνδυνο, γεμάτο από παγίδες και απότομες στροφές. Το «κυνήγι μαγισσών» βοηθά στο να υποβαθμιστεί η σημασία της πτώσης του νομίσματος: ένα τεχνικό λάθος στις συναλλαγές υψηλών συχνοτήτων με αλγορίθμους, μία εσφαλμένη κίνηση trader ή ακόμη και μία σκόπιμη επίθεση σε μία ώρα που οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Το θέμα είναι ότι το «στιγμιαίο κραχ» είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης του «ταξιδιού» της στερλίνας.
H πτώση ήταν υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά σύντομη και θέτει νέο χαμηλό για τη στερλίνα, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα επιλέξουν τον χειρότερο δρόμο για το Brexit. H αφορμή πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής ίσως να ήταν ένα τεχνικό λάθος, όμως η βαθύτερη αιτία βρίσκεται στην ίδια την αγορά που αρχίζει να πιστεύει στο χειρότερο δείχνοντας τον δρόμο για περαιτέρω πτώση. Kαι οι φόβοι αυτοί δεν σταματούν εδώ. Η Βρετανία καλείται να προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, ενώ η αυξανόμενη πεποίθηση ότι τελικά θα επιλεγεί ένα «σκληροπυρηνικό» Brexit, χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., καθιστά τη χώρα λιγότερο ελκυστική ως προορισμό για ξένες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Ακόμη χειρότερα, η ρητορική της κας Μέι υποδηλώνει στροφή από το ελεύθερο εμπόριο και σύγκρουση με τις «διεθνείς ελίτ», τη στιγμή που αυτές έχουν επιλέξει να αγοράσουν κατοικία στο Λονδίνο, ρίχνοντας άφθονο κεφάλαιο στη βρετανική οικονομία. Επιπλέον, η κα Μέι επέλεξε να προτάξει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την προστασία της οικονομίας. Επιλογές που, όπως φαίνεται, αντικατοπτρίζονται στην κίνηση της στερλίνας.