Πολιτική
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 14:11

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, αξιολόγηση και μετά ανασχηματισμός

Απανωτές συσκέψεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου για προσφυγικό – μεταναστευτικό και για την προ ημερησίας συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. O Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην εκθέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα στη βάσανο της δεύτερης αξιολόγησης. Θέλει η νέα κυβέρνηση να είναι απαλλαγμένη από μνημονιακά βαρίδια και να σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Απανωτές συσκέψεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου για προσφυγικό – μεταναστευτικό και για την προ ημερησίας συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και το προσφυγικό την οποία ζήτησε προ ημερών ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως λένε στελέχη του Μαξίμου, «θα δοθούν απαντήσεις για όλους και για όλα και θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα».

Η μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή είναι το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια πορεία που τέλος της είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Το αποτέλεσμα θα το καθορίσει το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Με ή χωρίς ΔΝΤ -κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ στο naftemporiki.gr ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το «διαζύγιο» Ταμείου – Ε.Ε όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα- ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην εκθέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα στη βάσανο της 2ης αξιολόγησης. Θέλει η νέα κυβέρνηση να είναι απαλλαγμένη από μνημονιακά βαρίδια και να σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.

Εννοείται πως το επικείμενο συνέδριο θα του ανοίξει και κομματικά τον δρόμο ώστε η νέα κυβέρνηση να δίνει και το στίγμα της διεύρυνσης στο εκλογικό σώμα που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Οι αποφάσεις για προσφυγικό – μεταναστευτικό

Η κατάσταση στα δύο ελληνικά νησιά, Λέσβο και Χίο, με τα συνεχή επεισόδια κυρίως στο Hot Spot στη Σούδα, όπου 10.000 άνθρωποι διαβιούν σε χώρους για 4500, προβληματίζει έντονα το κυβερνητικό επιτελείο.

Στη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, του Δημάρχου Λέσβου, κ. Σπύρου Γαληνού, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκου Τρακέλη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας, Βαγγέλη Βγιόλατζη, του Γενικού Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υπτγου Κωνσταντίνου Φλώρου και των Βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, κκ. Πάλλη, Αθανασίου, Τάσσου, τέθηκε επί τάπητος η αποσυμφόρηση των δύο νησιών και ηβελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Κλειδί για τα παραπάνω είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά 8000 προσφύγων από τα δύο νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με συγκεκριμένους Δήμους ώστε να λάβει το πολυπόθητο Ο.Κ. και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στους χώρους θα μεταφερθούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη εγκριθεί και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες ενώ η μεταφορά θα γίνει σταδιακά και δεν θα στηθεί κάποια μεγάλη επιχείρηση.

Το αρμόδιο υπουργείο είναι ήδη σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους δήμους για το παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου και το παλαιό ψυχιατρείο στην Πέτρα Ολύμπου και αναζητεί χώρους, δωμάτια ξενοδοχείων ακόμη και σπίτια σε Θήβα. Λιβαδειά, Δίον Πιερίας και σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν δύο ενδιάμεσα κέντρα κράτησης στη Λεμονού της Λέσβου και στο Μερσινίδι της Χίου για άτομα με παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να μεταφερθούν στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα. Οι δομές αυτές θα μπορούν να φιλοξενούν μέχρι 1.000 άτομα.