Απόψεις
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 14:00

Όταν φοβάται η ελίτ

Ανησυχεί το ΔΝΤ. Ανησυχεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανησυχεί ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ανησυχεί το ΔΝΤ. Ανησυχεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανησυχεί ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων.

Ο λαϊκισμός τρομάζει την παγκόσμια οικονομική ελίτ. «Όλο και περισσότερο ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την ελίτ του» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Συμφωνώ με το ΔΝΤ» επισήμανε ο Ούλριχ Γκρίλο. «Εθνικισμός, προστατευτισμός […] δράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου συνιστούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Όταν, λοιπόν, παρατηρούνται αυτές οι τάσεις στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, αλλά και εδώ σε εμάς, με την AfD, αυτό είναι δηλητήριο».

Ο λαϊκισμός τρομάζει την ελίτ, γιατί φρενάρει την ανάπτυξη, αλλά ό,τι στοίχειωνε τους κοινούς θνητούς, αυτές τις ορδές «που συνωστίζονται κουκουλωμένες / σ’ απέραντες πεδιάδες, σκοντάφτοντας στη ραγισμένη γη / ζωσμένες απ’ τον χαμηλό ορίζοντα μονάχα», δεν λογαριαζόταν τόσα χρόνια. 

Ο λαϊκισμός τρομάζει και ο παραλογισμός μάτι βγάζει, μα το τσουβάλιασμα του Τραμπ και του Σάντερς, της Λεπέν και του Κόρμπιν, της Πέτρι και της Μέι μάλλον αλαφρώνει τον λαϊκισμό. Τον μετατρέπει σε λαϊτισμό (εκ του light) κι εμείς έχουμε χάσει τον λογαριασμό.

«Στο μεταξύ, όσοι θέλουν να διατηρήσουν τόσο τη φιλελεύθερη δημοκρατία όσο και τον παγκόσμιο καπιταλισμό πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι κατά πόσον έχει νόημα να προωθούνται διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τους εθνικούς ελέγχους, προκειμένου να ωφελούνται οι πολυεθνικές.

Για να προστατευτεί η νομιμότητα των δημοκρατικών πολιτικών μας συστημάτων, πρέπει πάνω απ’ όλα να εξασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους πολλούς». Δεν τα γράφει αυτά κάποιος ανατροπέας, αλλά ο Μάρτιν Γουλφ στους «Financial Times».

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2012 Μάθιου ΜακΓκρέγκορ έχει μια πιο απλή συνταγή: «Δώστε στους πολίτες ένα σχέδιο με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν. Αυτό που νικά τον λαϊκισμό είναι το περιεχόμενο».