Κόσμος
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 19:11

Η Συρία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την πλήρη αποχώρηση από τον Λίβανο

Η Συρία ενημέρωσε επισήμως τα Ηνωμένα Εθνη ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η αποχώρηση των στρατευμάτων της από τον Λίβανο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/26/1037987.htm , σύμφωνα με την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Συρία πρέπει να εκπληρώσει όλα ανεξαιρέτως τα απαιτούμενα στην ανωτέρω απόφαση, δηλαδή ουσιωδώς να πάψει να ασκεί κάθε πολιτική επιρροή στον Λίβανο, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο MENA μετέδωσε από το Κάϊρο ότι ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει «θετικά στην πολιτική διαδικασία στο Λίβανο».

Οι ΗΠΑ θεωρούν θετικό σημάδι την ανακοίνωση για πλήρη αποχώρηση, αλλά αναμένουν την επιβεβαίωσή της από τον ΟΗΕ, πριν εκφράσουν ικανοποίηση, ανέφερε σήμερα ένας αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

«Υπάρχουν πάντως πληροφορίες για παρουσία ακόμα κάποιων μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στο Λίβανο και αυτό είναι προβληματικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν από κοινού στο Παρίσι ότι «έλαβαν υπόψη» τους την συριακή ανακοίνωση, παράλληλα όμως εξέφρασαν την επιθυμία «η αποχώρηση να μπορεί να επαληθευτεί».

Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ευχήθηκε να γίνουν δημοκρατικά οι βουλευτικές εκλογές της 29ης Μαϊου στον Λίβανο και να σταθούν η αφετηρία μιας ανασυγκρότησης της χώρας.

Ελπίδες για ένα ελεύθερο Λίβανο που θα αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας στις συνοριακές του περιοχές όπου είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν αντι-ισραηλινοί ένοπλοι Λιβανέζοι, εκφράζει το Ισραήλ.

«Με δεδομένο ότι η συριακή κατοχή του Λιβάνου τελειώνει, ελπίζουμε να δούμε να τελειώνει το ίδιο και η κατοχή των Χεζμπολάχ, και τότε θα συζητούμε για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό Λίβανο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμον Πέρες.