Το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού για τους πρόσφυγες δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού για τους πρόσφυγες δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, η καγκελάριος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν με ρωτήσετε κατά πόσο το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού έλυσε το πρόβλημα, τότε σας απαντώ ξεκάθαρα πως όχι. Το κλείσιμο, που ήρθε μερικές εβδομάδες πριν αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, οδήγησε μεν στη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, στην Ελλάδα όμως έφθασαν 45.000 άνθρωποι».
Αναλογικά προς τον γερμανικό πληθυσμό, αυτό θα σήμαινε 360.000 πρόσφυγες, δηλαδή «διπλάσιους απ' ό,τι τον περασμένο Νοέμβριο, που ήταν ο δυσκολότερος μήνας», αναφέρει η κ. Μέρκελ. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας αποτελεί βιώσιμη λύση, εκτίμησε η καγκελάριος.
Στη συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίζεται την προσφυγική της πολιτική, λέγοντας ότι παρά τα επιπλέον μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα από την γερμανική κυβέρνηση, η πολιτική της «έμεινε στην ουσία αναλλοίωτη». Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών υπογραμμίζει επίσης ότι η δήλωσή της πως στο παρελθόν έγιναν λάθη δεν περιοριζόταν στη Γερμανία, αλλά αναφερόταν στο «όλο σύστημα της ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής».
Αναφερόμενη στις ανεπάρκειες της Συνθήκης του Δουβλίνου, η Άγκελα Μέρκελ παραδέχεται ότι η Γερμανία φέρει μερίδιο ευθύνης «διότι πριν από χρόνια αρνούμασταν ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Τότε απορρίπταμε την αναλογική κατανομή προσφύγων, που ζητούμε σήμερα από όλες τις χώρες-μέλη».
Ενόψει μάλιστα της τριήμερης περιοδείας της σε αφρικανικές χώρες, που αρχίζει την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτηρίζει τις σχέσεις με την Αφρική στο προσφυγικό ως «στρατηγικά μείζονος σημασίας».
«Παλαιότερα τα ερωτήματα αυτά δεν ετίθεντο στη Γερμανία όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί αν το αγνοήσουμε ή αν κλείσουμε ερμητικά τα σύνορά μας. Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι μια πραγματικότητα», καταλήγει.