Πολιτική
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 14:14

Κομισιόν: Προθεσμία τριών εβδομάδων για το «βασικό μέτοχο»

Προθεσμία τριών εβδομάδων να μεταβάλει το νόμο 3310/2005 περί «βασικού μετόχου» έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε στις 23 Μαρτίου 2005 και την απάντηση των ελληνικών αρχών της 7ης Απριλίου 2005.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, καθώς και την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η Συνθήκη ΕΚ.

Προθεσμία τριών εβδομάδων να μεταβάλει το νόμο 3310/2005 περί «βασικού μετόχου» -ο οποίος απαγορεύει την συμμετοχή στην διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες «διασυνδέονται» με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης- έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε στις 23 Μαρτίου 2005 και την απάντηση των ελληνικών αρχών της 7ης Απριλίου 2005.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, καθώς και την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η Συνθήκη ΕΚ.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης», που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ. Σε περίπτωση μη λήψης ικανοποιητικής απαντήσεως εντός προθεσμίας τριών εβδομάδων, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει την Ελληνική Δημοκρατία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, ο νόμος 3310/2005, κατ’ εκτέλεση του άρθρου 14§9 του ελληνικού συντάγματος, απαγορεύει την συμμετοχή εταιρειών διασυνδεομένων με ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ στις διαδικασίες για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, κάτι που σύμφωνα με την Κομισιόν, αντιβαίνει στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις), αφού θεσπίζει λόγους αποκλεισμού οι οποίοι δεν προβλέπονται από αυτό, καθώς και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων.

Αντιβαίνει επίσης στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο (Συνθήκη ΕΚ), καθόσον θεσπίζει μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση του συνόλου σχεδόν των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η συνθήκη ΕΚ.

Επειδή ο επίμαχος νόμος παράγει ήδη αποτελέσματα, η Επιτροπή όρισε προθεσμία απάντησης τριών εβδομάδων στην Ελληνική Δημοκρατία και επιφυλάχθηκε του δικαιώματός της να ζητήσει από το Δ.Ε.Κ., σε περίπτωση που προσφύγει σε αυτό, να αναστείλει την επίδικη προσβαλλόμενη πράξη και να διατάξει τα αναγκαία προσωρινά μέτρα και ιδίως την αναστολή της ισχύος του νόμου 3310/2005.