Κόσμος
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 09:05

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Ο τραγικός απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και το χθεσινό νέο διπλό θανατηφόρο, η παραίτηση του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή, ο επικείμενος διορισμός εσωτερικής ερευνητικής επιτροπής για την ΑΗΚ, η κάθοδος της Λόρας Κένεντι στην περιοχή, οι καταγγελίες για αύξηση των τιμών στα προϊόντα που θα κάνουν πιο ακριβό το φετεινό πασχαλινό τραπέζι και η επιστροφή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας στα χέρια των Λυσιωτών είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

H ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φούσκα το σκάνδαλο Τάσου'' αναφέρει πως ''τα σπασμένα των ενεργειών συγκεκριμένου λειτουργού αλλά και της ασυνεννοησίας μεταξύ κάποιων δημόσιων υπαλλήλων φαίνεται ότι πληρώνουν αυτή τη στιγμή εργολάβοι, αρχιτέκτονες, μελετητές, σύμβουλοι και προμηθευτές, σε ό,τι αφορά το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αλλού αναφέρει πως οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας Μάικλ Κλόσον και Λιν Πάρκερ έδωσαν το παρών τους στη δεξίωση που έδωσε το ζεύγος Ταλάτ στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την ευκαιρία της ανάληψης της ''προεδρίας'' των κατεχομένων.

''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ελεγχος ντόπινγκ σε τράπεζα'' αναφέρει πως εταιρεία που κάνει έλεγχο ντόπινγκ σε αθλητές εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) επέμενε χθες να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο αθλήτριας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) στο χώρο εργασίας της, χωρίς εντολές από τον ΚΟΑ. Αλλού αναφέρει πως κοινή διαπίστωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου και του Προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρου Μάρκου είναι πως το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά πολύ αυξημένο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο '''Χώρισε' και αποχώρησε'' πως ''κοινή συναινέσει, όχι όμως και βελούδινο, ήταν το διαζύγιο των Τάσσου Παπαδόπουλου και Πολάκη Σαρρή. Οι σχέσεις των δυο πλευρών δοκιμάστηκαν από μια σειρά γεγονότων και κυρίως από τη δυσφορία που εισέπραττε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο παραιτηθείς από τη θέση του Προεδρικού Επιτρόπου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για τα καθήκοντα που ασκούσε στο Προεδρικό Μέγαρο''. Αλλού σημειώνει πως το διορισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Εργασίας Λένιας Σαμουήλ στη θέση της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνιών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών αποφάσισε χθες η Κομισιόν.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μοιραία λάθη - Ενας ατέλειωτος Γολογοθάς'' αναφέρει πως το μοιρολόι λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων δεν έχει τελειωμό και οι συγγενείς των θυμάτων ανεβαίνουν ένα ατέλειωτο Γολγοθά, σηκώνοντας το σταυρό του μαρτυρίου τους. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έγιναν 30 δυστυχήματα με απολογισμό 33 νεκρούς. Τα τελευταία τρια χρόνια θρηνήσαμε 247 θύματα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας και δεύτερης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό θα δημιουργηθεί ανοικτή κρίση.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ερευνητική στα άδυτα'' γράφει ότι αμέσως μετά το Πάσχα μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και συσταθεί το κατηγορητήριο για τις καταγγελίες του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κατά της Suphire ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τυχόν ευθύνες εντός της ίδιας της Αρχής. Αλλού γράφει ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κέννεντι διαμήνυσε στη Λευκωσία ότι θα έρθει στην Κύπρο για να ακούσει και όχι να μεταφέρει οτιδήποτε. Ο ''Φ'' προσθέτει ότι φαίνεται να μην υπαναχωρεί από τη θέση για υποβολή εκ μέρους της ε/κ πλευράς εγγράφως των αλλαγών που επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Η αντίσταση στο εδώλιο;'' γράφει ότι έντονος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αντιστασιακών και συγκεκριμένα στους 40 των οποίων ανακλήθηκε η προαγωγή επειδή κατά την 15η Ιουλίου 1974 δεν κατείχαν το αξίωμα του αστυνομικού. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η αποφασιστικότητα της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ δεν άφησε περιθώρια στην Αγκυρα για οποιοδήποτε ελιγμό κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση μέσα στο Μάιο, το αργότερο τον Ιούνιο αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την ενταξιακή της πορεία.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι χθες τα ξημερώματα η Λεμεσός ήταν στο ''χάος'' με την αστυνομία στον ανώτατο βαθμό απόδοσης σε μια νύχτα με καταδιώξεις και πυροβολισμούς. Γράφει ότι από το πιο σοβαρό συμβάν που συνέβηκε χθες, ένας αιτητής ασύλου από τη Συρία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο τέλος ενός κυνηγητού με μεγάλες ταχύτητες στην τουριστική περιοχή της πόλης. Αλλού γράφει ότι η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας επιστρέφει τελικά στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων