Απόψεις
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 07:00

Εγκλωβισμένοι στο... Δουβλίνο

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να εξακολουθεί προς το παρόν να λειτουργεί, ωστόσο το προσφυγικό πρόβλημα εξελίσσεται αρνητικά για τη χώρα μας και οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να γίνονται συνεχώς πιο έντονες τους επόμενους μήνες.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να εξακολουθεί προς το παρόν να λειτουργεί, ωστόσο το προσφυγικό πρόβλημα εξελίσσεται αρνητικά για τη χώρα μας και οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να γίνονται συνεχώς πιο έντονες τους επόμενους μήνες.

Την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη συστάσεων προς την Ελλάδα, όπου ζητάει από την κυβέρνηση να λάβει σειρά μέτρων μέχρι τον Δεκέμβριο, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υποδοχής των υποψήφιων προσφύγων, αλλά και τη διευκόλυνσή τους σε δικαστική αρωγή.

Στόχος των συστάσεων είναι η ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, η οποία δεν ισχύει για τη χώρα μας με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία του Δουβλίνου, όπου θα υποχρεωθεί να παραλαμβάνει από τους εταίρους όλους όσοι παράνομα μέσω της ελληνικής επικράτειας έφτασαν και συνελήφθησαν σε άλλα κράτη μέλη.

Θεωρητικά η ενεργοποίηση του Δουβλίνου θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα προστεθούν στους περίπου 70.000 πρόσφυγες στη χώρα μας.

Μια άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, αφού τα άλλα κράτη μέλη θα προχωρούσαν σε συστηματικούς ελέγχους σε όλους όσοι ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από τις πολύ αρνητικές πολιτικές συνέπειες της αποβολής από μια ευρωπαϊκή ενισχυμένη συνεργασία, θα είχε και οικονομικές επιπτώσεις, γιατί εκτός των άλλων οι διατυπώσεις και οι έλεγχοι θα έπλητταν και τον τουρισμό.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να τροποποιηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου, η Κομισιόν έχει υποβάλει μια καλή πρόταση, αλλά οι ανατολικές χώρες την έχουν «μπλοκάρει» στο Συμβούλιο Υπουργών και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη.

Το «σφράγισμα» των βορείων ελληνικών συνόρων σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του Δουβλίνου θα μπορούσε να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αν δε οι Τούρκοι καταγγείλουν και τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, τότε η κατάσταση στη χώρα μας θα γίνει ανεξέλεγκτη.