Πολιτιστικά
Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 13:44

Σίσσυ Παπαθανασίου: «…να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε ψυχή τε και σώματι»

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016», το οποίο μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, επιστρέφοντας στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, έως τις 4 Οκτωβρίου, η Σίσσυ Παπαθανασίου μάς μιλά για τη φετινή διοργάνωση.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016», το οποίο μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, επιστρέφοντας στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, έως τις 4 Οκτωβρίου, η Σίσσυ Παπαθανασίου μάς μιλά για τη φετινή διοργάνωση.

Τι συνενώνει το φετινό Φεστιβάλ και πού δίνει έμφαση;

Κάθε χρόνο, το «Αναλόγιο» προτείνει στο - ειδικό, αλλά και στο ευρύ - κοινό νέα κείμενα και νέες τάσεις και πρακτικές στη θεατρική γραφή, δραματική και σκηνική. Όλη τη χρονιά, η ομάδα μας δουλεύει: διαβάζει, συνεργάζεται, επιμελείται, συνδιαμορφώνει, συζητά… και, στο τέλος, εκεί κατά την άνοιξη, αποφασίζουμε το πλαίσιο της επόμενης διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Στόχος μας είναι πάντα η προώθηση του κειμένου, η ανάδειξη της “θεατρικότητας” ενός κειμένου και η υποστήριξη των νέων φωνών.

Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα του «Αναλογίου» έχει έναν διαφορετικό θεματικό άξονα, πάντα, όμως, σε αυτήν την κατεύθυνση. Φέτος, στη δέκατη πέμπτη διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016» συνενώνει το παλιό με το νέο. Έχει κείμενα του πρώιμου νεοελληνικού διαφωτισμού έως και κείμενα νεότατων ταλαντούχων ανθρώπων, φοιτητών σε εργαστήρια θεατρικής γραφής. Και μέσα από αυτήν τη συνδημιουργία - θα τολμούσα να πω - δίνει έμφαση στη συνέχεια. Τη συνέχεια, όχι τόσο ως αποτέλεσμα, αλλά ως διαρκή εξέλιξη. Αυτό αποτελεί το σημείο τομής διαφόρων τάσεων.

Ποιες ενότητες περιλαμβάνει αυτή η διοργάνωση;

Χωρίζεται σε δύο ενότητες: τον Ελληνικό Διαφωτισμό και το Θέατρο και τη Λογοτεχνία. Οι ενότητες έχουν να κάνουν άμεσα με αυτά, που το Φεστιβάλ προσπαθεί να συνενώσει: το παλιό με το νέο, τη λογοτεχνία με το θέατρο, την ιστορία και την παράδοση με το τώρα. Ο ελληνικός διαφωτισμός,  η νεότερη λογοτεχνία, η σύγχρονη θεατρική γραφή αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα τού πώς αυτά τα έργα μας μιλάνε, πώς μας συγκινούν, πώς μας κινητοποιούν σήμερα. Είναι σαν μια προβολή.

Επιπλέον, έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς, χαράσσουμε καινούργιους δρόμους με νέες προοπτικές. Φέτος, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας σε δημόσιους χώρους. Πέρυσι, ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων σε γειτονιές της Αθήνας, στην πλατεία Βικτωρίας, στα Εξάρχεια, στην Ιερά Οδό, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Είχε έρθει ο Χάρης Κοντοσφύρης με τους φοιτητές του και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας και ζωγράφιζαν μαζί με τους πρόσφυγες.  Ήταν η εποχή, που η πλατεία ήταν γεμάτη. Μετά, εκθέσαμε τα έργα στη Φρυνίχου.

Φέτος, αφήνουμε τη σκηνή και βγαίνουμε σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στήνουμε μια παράσταση, συνοδεία ηχοτοπίων και κειμένων, με τίτλο «Blind walk / White walk», με κείμενα του Ομήρου (Τειρεσίας από τη «Νέκυια» της Οδύσσειας) και του νομπελίστα Σαραμάγκου από το περίφημο έργο του, «Περί τυφλότητος». Είναι μια περιπατητική περφόρμανς, που θα ξεκινήσει από το θέατρο της Φρυνίχου και θα φτάσει στο Ηρώδειο.

Αυτή η διαδρομή σε αυτόν τον κατ’ εξοχήν ιστορικό δρόμο παραπέμπει σε πολλά σημαινόμενα. Και είναι σημαδιακό που, και σε αυτήν μας την προσπάθεια, συνενώνουμε όχι μόνο το μέσα με το έξω σε επίπεδο πρακτικό (δηλαδή το μέσα του θεάτρου βγαίνει έξω), αλλά και το εσωτερικό (την Ελλάδα) με το εξωτερικό, καθώς, στο project αυτό, έχουμε μαζί μας την ομάδα Τhe Μilena principle και την υποστήριξη και την αιγίδα του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου.

Ποια πορεία έχει διαγράψει το Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Από το 2005, χρονιά της πρώτης του διοργάνωσης, έως σήμερα, το Φεστιβάλ έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, με πολύ καλό αποτέλεσμα.  Έχουν ανεβεί περισσότερες από 100 παραστάσεις και έχουν οργανωθεί πολλοί κύκλοι παράλληλων εκδηλώσεων. Δεκάδες εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, αναγνώσεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και διαλέξεις. Εκατοντάδες δημιουργοί (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, χορευτές, ηθοποιοί, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Κάποιοι από αυτούς, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ, έχουν γίνει διάσημοι στα θεατρικά πράγματα της χώρας, αλλά και εκτός, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «Αναλόγιο» λειτούργησε επιτυχώς ως φυτώριο ταλέντων. Και συνεχίζει να δρα ως φυτώριο και ως εφαλτήριο. 

Στόχος μας είναι, πλέον, να συνεχίσει το ταξίδι του και να ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μέχρι την άκρη του κόσμου. Οι προσκλήσεις υπάρχουν από διεθνή Φεστιβάλ και φορείς του εξωτερικού. Τα επόμενα projects μας περνάνε τον Ατλαντικό. Η ομάδα μας έχει την τεχνογνωσία, τη θέληση και τη διάθεση.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Ονειρεύομαι έναν τόπο, όπου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε και να στεγάζουμε όλους τους φίλους μας, παλιούς και νέους, από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο. Και θα δουλεύουμε όλοι μαζί κι ο καθένας μόνος του και θα ανταλλάσουμε την εμπειρία μας και θα συνεργαζόμαστε και θα συν - δημιουργούμε. Και να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε ψυχή τε και σώματι.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

18:30: «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σταμάτη Πολενάκη, σκηνοθετική επιμέλεια: Αθηνά Στούρνα.

 

20:00: «Φιλοθέου Πάρεργα» του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, σκηνοθεσία: Σπύρος Βραχωρίτης - Σίσσυ Παπαθανασίου. Μετά την παρουσίαση, ακολουθεί συζήτηση.

 

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

18:30: «Νικήρατος υπό Ελληνίδος τινός» της Ευανθίας Καΐρη, σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου.

20:30: «Αυτοβιογραφία» (απόσπασμα) της Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου.

21:00: «Μνήμες μιας σκύλας», σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή: Alessandra Maioletti, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Francesca Petrizzo.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

12:00: «Blind walk / White walk. Homer and Saramago», Τhe Μilena principle & analogio GR, site specific walking performance, κατά μήκος της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με αφετηρία τη Σκηνή της Φρυνίχου.

18:30: «Κλειστό άσπρο» της Αργυρώς Βώβου, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Καραντζάς.

20:00: «Πατρίδα τώρα - 8 ώρες & 35 λεπτά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου, θεατρική απόδοση - σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

18:30: «Είμαι» της Τζένης Κόλλια, σκηνοθεσία: Ίρις Χατζηαντωνίου.

20:00: «Όνειρα με τη μαμά» της Σόνιας Ζαχαράτου, σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου

18:30: «Angria» της Μαρίας Γιαγιάννου, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

20:00: «Γυναίκες / ο Γιώργος διαβάζει Γιώργο Βέλτσο».

21:00: «Το ελληνικό θέατρο τώρα στην Ελλάδα και τον κόσμο», στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση με το κοινό, παρεμβαίνουν κριτικοί, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι θεσμών και οι συντελεστές του «Αναλόγιο 2016».

Ταυτότητα Φεστιβάλ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου, επιμέλεια παραγωγής: Νεφέλη Συρίγου, βοηθοί παραγωγής: Δώρα Χουρσανίδου - Σιλένα Τριβιζά, σκηνικός χώρος: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, υπεύθυνος ηλεκτρολόγος: Βασίλης Κανελλόπουλος, σχεδιασμός έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού: Μαρία Στέφωση, φωτογραφίες: Γιώργος Παυλάκος. Το «Αναλόγιο 2016» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του Ιδρύματος Χοσέ Σαραμάγκου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης - Σκηνή Φρυνίχου: Φρυνίχου 14 - Πλάκα (σταθμός Μετρό: Ακρόπολη), τηλ. 210 3222464. Είσοδος: 5 ευρώ.