Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 14:27

Στρο: Μετά τις 3/10 επανέναρξη προσπαθειών στο Κυπριακό

Η επίλυση του Κυπριακού αφορά πρωτίστως τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παρίστανται στο τραπέζι των συνομιλιών ως εγγυήτριες δυνάμεις, τόνισε, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κυπρίς», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι μια ενωμένη Κύπρος, ισχυρίζεται πως η Τουρκία πάντοτε υποστήριζε τις καλές υπηρεσίες του γγ του ΟΗΕ και εύχεται «ο πρόεδρος Παπαδόπουλος να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κόφι Ανάν και να υποβάλει τις προτάσεις του».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και τον κατάπλου κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται δήλωση πολιτικής βούλησης και πως ο,τιδήποτε άλλο γίνεται, δεν έχει σχέση με αναγνώριση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στους Τουρκοκύπριους το μήνυμα ότι η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντά τους και πως η Κύπρος είναι ένα κομμάτι, που δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, θα βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους, ενώ αναφέρεται σε «δυό χωριστούς λαούς και δυό χωριστά κράτη, τα οποία θα απαρτίζουν την ενωμένη Κύπρο».

Η Βρετανία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο σχέδιο Ανάν και τονίζει ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση για λύση του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κάθε κοινότητας.

Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ' ανάγκην μερικές αλλαγές, και πως το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε κοινότητας.

Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε παρατηρήσεις του για την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό.

Ο κ. Στρο προσθέτει ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης.

Τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει να θεωρήσει ως προτεραιότητα την εφαρμογή των Κανονισμών για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων - Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προγραμματιζόμενη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου, δεν προσφέρει χρήσιμο χρονικό σημείο για την επανέναρξη προσπαθειών μέχρι τότε για την εξεύρεση λύσης.

Τέλος, ο κ. Στρο υποστήριξε εκ νέου την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, αλλά, ωστόσο, είπε ότι «αναγνωρίζει τις δυσκολίες για πραγματοποίησή τους».

Πηγή: ΑΠΕ