Πολιτική
Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 16:27

Επαφές Λ. Κένεντι στην Αθήνα

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, στο πλαίσιο διερευνητικής περιοδείας στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.

Αύριο η κα Κένεντι θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Γεννηματά. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Αγκυρα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/03/1039459.htm , την Πέμπτη θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της θα είναι οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι η επίσκεψη δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία. «Η κα Κένεντι έρχεται στην περιοχή για να ακούσει. Οι Αμερικανοί θέλουν πρωτοβουλία που να είναι αποτελεσματική. Γι' αυτό είναι αναγκαστική η προετοιμασία», συμπλήρωσε.

Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε συνεργασία μιας ώρας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό. Οι επαφές της κας Κένεντι συνδέονται και με τις επισκέψεις στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στις 20 Μαϊου και του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο, είχε διευκρινίσει στις 26 Απριλίου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίλυση του Κυπριακού αφορά πρωτίστως τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παρίστανται στο τραπέζι των συνομιλιών ως εγγυήτριες δυνάμεις, τόνισε, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κυπρίς», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, και ευχήθηκε «ο πρόεδρος Παπαδόπουλος να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κόφι Ανάν και να υποβάλει τις προτάσεις του».

Η Βρετανία επανέλαβε την υποστήριξή της στο σχέδιο Ανάν και αναγνώρισε ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ' ανάγκην μερικές αλλαγές http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/03/1039438.htm .