Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 18:53

Το Ιράν ανακοίνωσε πως θα επαναλάβει ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες

Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις δραστηριότητές του σε όλους τους νόμιμους τομείς της πυρηνικής τεχνολογίας, περιλαμβανόμενου και του εμπλουτισμού του ουρανίου, πάντα και αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί κατά τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης που διενεργείται στην έδρα του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Oπλων (Nuclear Nonproliferation Treaty), η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από 35 χρόνια.

«Θα συζητήσουμε ποιές δραστηριότητες θα επαναληφθούν. Περιμένετε επτά με οκτώ μέρες και θα μάθετε την απόφαση. Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα συνεχιστούν και όσο θα συνεχίζονται θα ισχύει και η απαγόρευση του εμπλουτισμού ουρανίου», δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

Χθες, η Γερμανία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ προειδοποίησε ότι η επανάληψη των δραστηριότήτων της Τεχεράνης όσον αφορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται ότι στη διάσκεψη του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει ως την 27η Μαΐου, θα επιχειρήσει να περάσει ένα ψήφισμα καταδίκης για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: Reuters