Η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις 2 Οκτωβρίου, αλλά η στήριξή της προϋποθέτει όρους.
Η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις 2 Οκτωβρίου, αλλά η στήριξή της προϋποθέτει όρους.
Η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας με τις τέταρτες υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο στη συμφωνία, αλλά διατυπώνει σαφώς την απαίτηση όρων προτού γίνει αυτό.
Συγκεκριμένα, η Ινδία απαιτεί την «προβλέψιμη και οικονομική πρόσβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας» και στοιχεία ότι άλλες χώρες συνεχίζουν να μειώνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η σχετική δήλωση.
Η χώρα απαιτεί επίσης «τη διαθεσιμότητα μέσων εφαρμογής», δηλαδή υψηλότερη χρηματοδότηση, και την ανάγκη για τις ανεπτυγμένες οικονομίες να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους και να εφαρμόσουν πιο σκληρές περικοπές άνθρακα πριν από το 2020.
Η υποστήριξη από το Νέο Δελχί θα σημαίνει ότι 62 χώρες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού, υπεύθυνες για το 51% των παγκόσμιων εκπομπών. Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών.
Η έλλειψη οικονομικής στήριξης από τις ανεπτυγμένες χώρες, αποτελούσε ένα από τα κυριότερα αντικείμενα των συνομιλιών του ΟΗΕ στο Παρίσι. Το 2009 οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες βιομηχανικές χώρες υποσχέθηκαν 100 δις δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα ετησίως ως το 2020, αλλά οι κυβερνήσεις των πιο φτωχών χωρών διαφωνούν σχετικά με το τι μετράει ως χρηματοδότηση για το κλίμα.
Η Ινδία έχει ως στόχο να εγκαταστήσει 175 γιγαβάτ ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2022, αλλά παράλληλα αναμένεται να αυξήσει τη χρήση άνθρακα ως το 2031 για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση.